Moddergevecht

Moddergevecht

door Marc de Bruin

We zitten in een landelijk potje moddervechten in Australië! Op het moment dat ik dit neerrammel op mijn laptopje (augustus 2010) heerst in Australië de verkiezingskoorts. Nog een week te gaan, en dan MOETEN alle Aussies hun stem uitbrengen voor het volgende kabinet.

Jawel, MOETEN; stemmen is verplicht alhier. Een vette boete en/of gevangenisstraf wacht je als je niet op komt dagen. Maar dat even terzijde. Als niet-Australiers mogen wij toch niet stemmen, dus da's lekker makkelijk.
De politieke arena is in Australië een beetje anders ingericht dan in Nederland. Zo zijn er hier feitelijk maar twee echte partijen: de Liberals, en Labor (oftewel: Rechts en Links); er zweeft nog een "Greens" Partij (de Groenen), maar die hebben niet zoveel in de melk te brokkelen. De twee groten maken de dienst uit.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Ook de manier waarop politiek wordt bedreven is wat anders dan in ons kikkerlandje. Het is erg "Engels", zoals zoveel dingen hier (hetgeen nog steeds iets is wat de Aussies niet willen horen.....). Men debatteert hier met name vanuit het idee dat elkaar zwart maken een goede manier is om een politieke stelling te onderbouwen!

Via "Mr. Speaker" (de Voorzitter) gaan er geregeld allerlei verwensingen door het parlement, die afhankelijk van waar men staat in het debat gepaard gaan met een luid "booooeeeeee" of een "hear, hear", of "yeeeaaahhhh"! Erg amusant voor buitenlanders zoals wij.

En dan is er ook nog het verschil tussen de federale overheid en de staatsoverheden. Ik heb daar wel eens wat meer over geschreven. Al met al kun je elkaar dus op verschillende fronten politiek afmaken.

Niet zolang geleden gebeurde er iets zeer opmerkelijks in Australie. De Labor Party, aan de macht sinds een jaar of twee, kon het niet meer zo goed vinden met haar eigen Prime Minister, Kevin Rudd. Om een lang verhaal maar kort te maken: Rudd werd aan de kant geschoven in een soort muiterij actie. "U kunt wel gaan, mijnheer".

Julia Gillard, de tweede persoon binnen de partij, werd naar voren geduwd (ze wilde eerst niet.....), en is nu Prime Minister. Dit alles was groot nieuws in Oz, aangezien het -voorzover mijn kennis up-to-date is-nog niet eerder was gebeurd dat een Prime Minister gewoonweg vervangen wordt.

Mevrouw Gillard riep vervolgens algemene verkiezingen uit, en die zijn volgende week. Smart move, aangezien Labor nogal gehavend uit de muiterij tevoorschijn kwam...... Het volk is niet erg blij.

Beetje lange intro om tot het punt van deze column te komen, maar dan begrijp je het hoe en waarom tenminste!
Het punt van deze column is de echt -in mijn ogen- belachelijke wijze van campagne voeren in Australië. Het zal allemaal wel gestoeld zijn op jarenlange traditie, maar als Nederlander kan ik er niet bij. Zowel de politieke kandidaten in het veld, als de media op radio en televisie zijn, zo lijkt het wel, alleen maar in staat om aan te geven wat de ANDERE partij allemaal niet goed gedaan heeft in het verleden.

Zo zou onder Labor de illegale immigratie volledig uit de hand gelopen zijn. Onder de Liberals zou het arbeidsrecht veel te veel nadelen hebben gehad voor de werknemers. Onder Labor, daarentegen, zou -nog steeds- zo'n $100.000.000 per dag moeten worden geleend om rond te komen.

Onder de Liberals, aan de andere kant, zou de publieke gezondheidszorg volledig in de prak geholpen zijn. Oja, en onder de Greens zou een beperking op recreatief vissen te verwachten zijn, hetgeen in een land dat manisch-fanatiek is als het om vissen gaat natuurlijk absoluut niet mag gebeuren. Etc. Etc.

In de reclame spotjes, en tijdens debatten, wordt niet geschroomd om vooral de MAN (of vrouw) te spelen, en zeker niet DE BAL..... Het is allemaal erg persoonlijk. Modder vliegt van links naar rechts, en weer terug.

Als je je nou afvraagt waar de beide partijen (en de Groenen) dan WEL voor staan????? Ik zou het je niet precies kunnen vertellen....... Ik kan je WEL vertellen dat Labor veel te veel belasting heeft willen heffen van mijnbouw giganten!

Zelfs de gemiddelde Australier wordt hoorndol van deze "neermaai-tactieken", heb ik in meerdere bladen en op meerdere radio zenders gehoord. Maar wordt daarna geluisterd? Welnee! We voeren al generaties lang op deze wijze campagne, dus daar gaan we vrolijk mee door. Ik ben die reclame spotjes ondertussen wel meer dan beu, en krijg een steeds grotere hekel aan elke partij die zich kandidaat heeft gesteld.

Ik ben feitelijk dus blij dat ik niet mag stemmen als "permanent resident". Als ik mijn keuze zou moeten maken gebaseerd op de afweging: "wie verklooit Australie het meest? Dan ga ik op jou NIET stemmen", dan denk ik dat we verkeerd bezig zijn. En zo denken vele Aussies, die -heb medelijden met hen!- WEL moeten stemmen eveneens.

Ik ben benieuwd naar de uitslag van het moddergevecht.... Op dit moment ligt het allemaal redelijk gelijk, met Labor op een lichte voorsprong in de peilingen. Zou Julia Gillard en haar partijgenoten voldoende modder hebben verzameld om de Liberals uit het kabinet te peperen? Of zouden de Greens -verrassing, verrassing- een enorm veld met organisch macrobiotisch modder hebben aangeboord dat zowel Labor als de Liberals letterlijk kunnen afdruipen? Wat een spanning!

Aan de andere kant.... who cares, anyway?

Australië? Da's toch dat eilandje aan de onderkant van de aarde, is het niet?

Gebeurt daar wel eens wat?????

Marc

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors