Mijlpalen

Mijlpalen

door Marc de Bruin

Mijlpalen vormen een groot onderdeel van mijn leven; van iedereen's leven, denk ik zo. Afrijden was er een, afstuderen was er een, mijn eerste baan was er een, een half jaar naar Zuid-Afrika was er een, emigratie was er een, om maar eens een paar te noemen. Recentelijk zijn we weer zo'n mijlpaal gepasseerd in ons 9,5 jarig bestaan in Australië: we kochten een huis. Het heeft even op zich laten wachten, maar de smaak is nu zoveel zoeter!

Toen we in 2001 in Australie op vakantie waren, keken we eens in wat makelaarskrantjes. Voor zo.n 130 tot 150.000 Euro konden we toen huizen kopen waar we bijna van moesten kwijlen. Aan het water gelegen (of mooi in de bossen), grote lappen grond erom heen, veel kamers, kortom alles wat we maar wilden. Toen we eenmaal geemigreerd waren (in 2003), en vervolgens uitgereisd waren (in 2004), hadden we NET de -wat ze hier noemden- de "housing boom" gemist. Prijzen waren in ongeveer 2 jaar verdubbeld, zo niet meer dan verdubbeld. De huizen die in 2001 nog maar 140.000 Euro kostten, moesten nu ineens bijna 300.000 Euro opbrengen!! Er was iets heel raars gebeurd op de Australische huizenmarkt, en wij hadden het gemist. Damn!

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Na veel van onze centen gespendeerd te hebben aan een jaarlang rondreizen, hadden we "dus" geen geld meer over om in de huizenmarkt te stappen. Ook al, omdat noch Simone noch ik een vaste baan hadden, en dus geen enkele bank bereid was ons geld te lenen. Aldus eindigden we op de huurmarkt, en huurden we eerst een huis in Maroochydore, en later in Kuluin. Dat laatste huis heeft ons goed gediend. We hebben bijna 7 jaar erop zitten op nr. 7 Ferntree Court, en we hebben er met veel plezier gewoond. We hebben ook de mazzel gehad dat onze huurbaas een enorm geschikte peer is, die zonodig op zijn kop zou gaan staan om het ons naar onze zin te maken, en in die 7 jaar de huur maar met zo'n $90 per maand heeft verhoogd -hetgeen weinig is!

Gedurende die bijna 7 jaar hebben we goed gespaard, en is er ook een langlopende spaarverzekering in NL vrijgevallen. Dit gaf ons de kans om een stevige aanbetaling te doen op een huis. We hebben nu ook allebei werk, dus de banken lachtten ons toe. De huizenmarkt is in Australie de laatste twee jaar behoorlijk naar beneden gevallen, met prijzen zo'n 15-20% lager dan voorheen. Ook de rente op hypotheken kwam naar beneden, en alles bij elkaar creeerde dit voor ons een "perfect storm". Over een periode van bijna 8 maanden hielden we onze ogen open voor goeie "deals", en die diende zich in juli/augustus 2012 aan. De eigenaren van "ons" huis waren in financieel zwaar weer terecht gekomen, en moesten van het pand af. De prijs was goed, de banken waren blij, en wij dus ook. Boem! Verkocht!

Terwijl ik dit schrijf (24 augustus 2012) zijn we EEN nachtje slapen van de verhuizing vandaan. Morgen haal ik een kleine truck op, komt een aantal geronselde vrienden-huurlingen naar ons toe (betaling in koffie, oliebollen, broodjes kroket en bier), en trekken we 7 Ferntree Court leeg. Simone vindt verhuizen maar niks, maar ik heb er wel zin in. Lekker fysiek bezig zijn! We doen het allemaal zelf; bespaart ons zo'n 800 Euro. Het gaf ook goede gelegenheid om eens flink puin te ruimen en onnodige ballast te lozen; ongelooflijk wat een zooi een mens verzamelt over de jaren. Helaas hadden de termieten een aantal dozen met fotoboeken aangevreten en volgepoept; da's een opruimklus waar ik nou net NIET op zat te wachten.

Morgen slapen we dus in ons "eigen" huis. Kyara is helemaal enthousiast, want nu kan ze haar eigen muren schilderen -in Australie mag je niet zo heel veel aan het huis doen als huurder. Ze krijgt ook de grootste slaapkamer in het huis, MET balkon en eigen badkamer; ze wrijft al dagen in haar handen!

Dit wordt een volledig nieuwe fase in ons leventje alhier. Menig emigrant koopt meteen een huis na hier aangekomen te zijn; wij hebben het allemaal een beetje anders gedaan. Maar ach, "the view from the top is the same to all". Als je benieuwd ben waar we nou terecht zijn gekomen, google het volgende adres dan maar eens: 13 Eaton Street, Sippy Downs 4556. Op "streetview" moet je een aardig beeld krijgen!

Nu eerst maar eens mijn spieren opwarmen.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors