She'll be right, mate!

She'll be right, mate!

door Marc de Bruin

Australiers hebben typische uitdrukkingen, dat is algemeen bekend. Bijna alle Ozzies gebruiken stopwoordjes en kort-maar-krachtige zinnetjes om hun gesprekken kracht bij te zetten.

Zo is er de standaard groet bij veel mannen: "G'day mate, how's it goin'?" Een andere bekende is "fair dinkum", dat zoiets betekent als "echt waar" (zowel in een vraag als in een uitroep). Een derde klassieker: "good on ya!", waarmee men laat blijken dat je iets goed gedaan hebt.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

De titel van dit stukje is een vierde beroemdheid. Deze uitdrukking gaat in mijn beleving echter wat dieper in eerste instantie lijkt. Natuurlijk gebruiken de Ozzies de kreet om je te laten weten dat het allemaal wel goed komt, maar da's niet alles. Voor mij beschrijft deze zin ook de algemene Australische mentaliteit in het leven.

Aussies zijn - over het algemeen - luchtige mensen. Veel van hen hebben een heerlijk makkelijke kijk op het leven, hetgeen voor ons -vermoed ik- een van de redenen is waarom we het hier zo naar ons zin hebben. Met name Queensland is over het algemeen zeer "laid back". Je maakt makkelijk contact (en als jij dat niet doet, doen Australiers het wel voor je), praat meestal tegen vrolijk gestemde mensen, en de meesten zijn oprecht geinteresseerd in wie je bent en wat je doet. Het lijkt wel alsof er geen wereldproblemen zijn als je met een Ozzie praat... She'll be right, mate!

En dat is meteen de "flipside of the coin", in mijn beleving. Er zijn wel degelijk problemen. Het drankgebruik (misbruik?) is eng hoog, er rijden zeer jonge bestuurders in te sterke V8-auto's rond, er lopen veel mannen rond met erg losse handjes, Australiers besteden - dat is een statistisch gegeven - 110% van hun inkomen, de credit card wordt gezien als spaarpot in plaats van als schuld-opbouwer, en er wordt wel degelijk gediscrimineerd tegen Aboriginals. Daarnaast bestaat het "tall poppy" syndrome ook nog steeds. Zolang je een Aussie Battler bent (oftewel hard werkt en je best doet; making a living), heb je het respect van alle Australiers. Steek je boven het maaiveld uit, dan loop je het risico bekritiseerd te worden.

Wat ik zo van verschillende Australiers begrepen heb wordt over de maatschappelijke problemen ook redelijk luchtig gedaan. Ze worden in hun opinie ofwel niet in volle omvang erkend, ofwel als niet serieus afgedaan en onderschat. "She'll be right, mate" krijgt dan ineens een heel andere klank.

Maakt dat het land en/of zijn bewoners minder aantrekkelijk? No way! Ik ga er van uit dat elk land maatschappelijke problemen heeft, en Australië is niet anders. Er wordt voorzover ik het kan zien wel degelijk aan de problemen gewerkt door de overheid, dus van enige "luchtigheid" op dat front is geen sprake. Als gewone burger merk je bovendien niet veel van de probleemgebieden, tenzij je ze opzoekt (uitgaansgebieden op zaterdagavond, bijvoorbeeld).

Wat ik verder zelf vind, is dat hier zoveel meer ruimte is dan bijvoorbeeld in Nederland, dat de kansen op confrontaties met de keerzijde van de maatschappij een stuk kleiner zijn. Australie is zo'n 200 keer groter dan Nederland, geloof ik, en heeft slechts 20 miljoen inwoners. Je hebt dus voldoende ruimte om elkaar te ontwijken, behalve in de grote steden, natuurlijk. Een maatschappelijk probleem in Perth is in dat opzicht landelijk gezien erg vervelend, maar voor ons wel 4,5 uur vliegen verderop...

Zoals ik in mijn coaching praktijk altijd verkondig: het is maar waar je je op focust. Wij hebben besloten ons met name te richten op het goede in de mens, en dan vind je in Australiers ontzettend aardige lieden. Combineer dat met het fantastische weer (althans: in ons deel van Australie), de ruimte, de laid back mentaliteit, het natuurschoon, de geweldige reisbestemmingen vanuit deze regio en de heerlijk lage benzine prijs (!), en je hebt een land waar je constant het idee hebt op vakantie te zijn. Wij wel, tenminste. She'll be right, mate!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors