Hoe eng is Australië?

Hoe eng is Australië?

door Marc de Bruin

Australië staat bij velen bekend als het land met de meeste (en meest) dodelijke beesten, zowel te land - slangen, spinnen -, ter zee - haaien, kwallen, kroko' s-, als in de lucht - bijen, muggen met virussen. Ik ken mensen die om die reden met geen stok naar de Great Land of Oz te krijgen zijn... ze lopen liever het risico platgereden te worden door een auto dan te moeten leven met de gedachte dat ze hier achterna gezeten zouden kunnen worden door een moordlustige spin.

Als stelregel geldt dat hoe hoger je komt in Australië, hoe gevaarlijker de dieren. Dat zal wel met het tropisch klimaat te maken hebben dat in het noorden heerst.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Algemeen bekend is dat je in de zomerperiode (da's bij ons zo'n beetje van december tot maart) niet kunt zwemmen in de noordelijke wateren, tenzij je een goed duikpak aanhebt. Ga je alleen in je zwemkleding, dan loop je het risico 'bestreken' te worden door minuscule kwalletjes (Irukandji is een van de soorten; ongeveer 1 cm groot; de Box Jellyfish is een andere), en dan heb je een megagroot en levensbedreigend probleem! Zwemmen in rivieren en meertjes in het noorden is ook niet handig, zomer noch winter want die zitten vol met 'salties', zoutwater krokodillen! Die jongens hebben geen geweten, alleen maar honger.

Maar hoe gevaarlijk is Australie nou eigenlijk echt? Wat merk je van al die moordenaars als 'gewone burger' in een gewone buurt?

Erg weinig, kan ik je zeggen. Wij hebben in ons eerste jaar hier bijna heel Australie rondgereisd, en waren uiteraard vanuit het comfort van onze auto op zoek naar al het exotische dat Oz te bieden heeft. Tsjonge, wat hebben wij moeten zoeken! Ik denk dat het aantal slangen dat we gezien hebben in 1 jaar op 1 hand te tellen is; krokodillen hebben we wel veel gezien, maar daar zijn we dan ook de Yellow River (bij Darwin) voor opgegaan. Spinnen hebben we niet kunnen tellen tijdens onze reis, en kwallen zijn we ook niet veel tegengekomen. Haaien hebben we helemaal niet gezien.

En toen we 'gesettled' waren? Wel, waar wij nu wonen zijn geen krokodillen, en ook geen dodelijke kwallen, dus da's makkelijk. Er zijn wel spinnen! In de 2,5 jaar dat we in Maroochydore en omgeving wonen heb ik zegge en schrijve 3 redback spiders platgetrapt (sorry hoor, dierenliefhebbers). That's it. We zijn wel een aantal carpet snakes tegengekomen in het bos - een python-soort en niet giftig - en een paar kleine green tree snakes en die zijn ook niet gevaarlijk. Haaien zijn hier zeldzaam, al was het maar vanwege de enorme 'shark nets' die hier een meter of honderd uit de kust gespannen worden, en heb ik nog niet gezien.

Al met al valt het dus wel mee. Ten eerste zoeken de meeste dieren de woonwijken niet echt op, en als je ze al in hun eigen woonomgeving tegenkomt, zullen ze er eerder van tussen gaan dan op je af komen. Australiërs zijn bovendien erg gericht op 'common sense'-adviezen. Als je in een bos loopt, moet je gewoon uit je doppen kijken, en geen domme dingen doen. Als je nuchter nadenkt, en 'normaal' (dus niet paranoïde) voorzichtig bent, gebeurt hier nauwelijks iets.

En mocht je in een bewoonde omgeving al een keer gebeten worden door bijvoorbeeld een redback of een funnelweb spider, dan is er tijd zat om een anti-gif te halen. En dat spul is hier in grote hoeveelheden aanwezig is. Je zult er hooguit een pijnlijke herinnering aan overhouden.

Ga je de outback in, dan zul je wat meer gespitst moeten zijn op de natuurlijke bewoners, maar ook daar geldt dat je met gezond verstand heel ver komt.

Je begrijpt het: ik vind het allemaal wel meevallen, maar da's mijn persoonlijke mening. Voor de mijne zul je met net zoveel gemak 10 andere meningen kunnen vinden van mensen die hier wel achter elke boom een sissende red-bellied black slang horen, en panisch het vliegtuig inspringen om hier nooit meer terug te komen (of hier niet eens voet aan de grond zullen zetten). Het is als met alle dingen: hoe je het ziet is hoe je het zult ervaren.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors