F....ing Weather

F....ing Weather

door Marc de Bruin

Freezing; absolutely freezing!

De afgelopen weken hoorde ik menigeen klagen over het koude weer dat de Sunshine Coast in zijn greep houdt. En terecht. Het is behoorlijk frisjes.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Australië ligt zoals je weet op het zuidelijk halfrond. Behalve dat dat betekent dat de zon "van rechts naar links" draait in plaats van "van links naar rechts" (wist je DAT? Heel vreemde gewaarwording, de eerste keer), houdt het ook in dat het in juli en augustus mid-winter is.

De Zuidoost kust van de staat Queensland is subtropisch. "Beautiful one day, perfect the next", zeggen ze erover. En inderdaad, waar wij wonen is het "as close to perfect as one can get". Maar toch, ook wij kennen winters, waarin het 's nachts kan afkoelen tot 0-5 graden, en het kwik overdag niet veel verder komt dan 20-24.

Okee, ik hoor je al lachen......

Ja, dat noemen wij echt winter, en ja, dat vinden wij hier heus "freezing".

Toen wij voor de allereerste keer in Queensland kwamen -september 2001, waren wij degene die lachten toen we een vriend van ons uit Darwin met spijkerbroek en trui zagen zitten bij een graad of 26, en hem hoorden verklaren dat hij het frisjes vond. Wij, op blote voeten en en t-shirt en korte broek, vonden dat nogal komisch.
Meer dan 5 jaar later vinden we dat niet meer zo, en zij WIJ degenen die met trui en spijkerbroek aanzitten, en onze Nederlandse vrienden horen lachen.......

Waarom is onze beleving zo veranderd. Wel, ik denk dat er twee zeer duidelijke redenen zijn:

1)Ik heb het niet zorgvuldig onderzocht, maar ik ben er bijna van overtuigd dat er een verandering in je lichaam plaatsvindt als je hier lang genoeg bent. Je bloed wordt dunner, de temperatuurssensoren in je huid worden gevoeliger, je kern-temperatuur daalt......ik weet niet WAT het is, maar er gebeurt "iets" met je. Hierdoor kun je beter tegen het warme weer (da's mooi!), maar het nadeel is dat je gevoeliger voor kou wordt. Zowel Simone als ik hebben dat zelf ervaren, en we hebben van meerdere mensen hetzelfde gehoord. Ach, uiteindelijk zal het wel allemaal in de 15cm tussen je oren zitten, maar toch: wij hebben het koud beneden de 20 graden.

2)De huizen alhier zijn AB-SO-LUUT niet gebouwd op koel to koud weer......
De kwaliteit van huizen hier is......laten we maar zeggen.....gemiddeld. Isolatie is niet een hot item, en centrale verwarming is in Queensland een non-gegeven. Oftewel: de binnentemperatuur is afhankelijk van de buiten temperatuur!
Als het buiten een graad of 5 is (hetgeen 's nachts regelmatig voorkomt), is het binnen een graad of 12. Da's koud, als je net uit je bed komt! En tenzij je een vermogen aan stroom verbruikt om het huis warm te krijgen wordt het overdag ook niet veel warmer dan 17 graden.
Al met al maakt dat niet dat je het echt lekker behaaglijk hebt in je eigen huis! En dat draagt bij aan het gevoel van kou.

Ik geef toe, het klinkt allemaal heel zeikerig, want zeg nou zelf: waar heb je mid-winters met volop zon en een graad of 21 overdag in NL?

Desalniettemin: alles is relatief. Zo ook voor ons. Wij ervaren juli, augustus en een stuk van september als ernstig fris. We dragen dikke truien, fleece jacks, en onze bedden zijn zwaar van alle dekens en donsdekken erover.

Ja, we zijn watjes......Ik kan niet wachten tot het weer zomer wordt........

Lang leve de subtropen!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors