Zoo is dierentuin

Zoo is dierentuin

door Marc de Bruin

Deze titel zegt de Y-generatie waarschijnlijk niks, maar de gen-X mensen zoals ik (40 jaar dit jaar, jaja!) moeten zich toch nog wel een tv-programma herinneren met die naam. Was vast op Nederland 1 of 2; iets anders bestond toen niet......goeie ouwe tijd.

Een van de iconen aan de Sunshine Coast is een van die 'zoo's': Australia Zoo, gerund door de Irwin clan.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Steve Irwin is alweer een paar jaar wijlen, maar in Australia Zoo leeft-ie nog volop. Via foto's, video's, standbeelden, en, uiterst aanwezig, zijn vrouw Terri en kids Bindi en Bob (Robert, officieel) heb je het idee dat Steve elk moment de hoek om kan komen -in plaats van het hoekje omgegaan te zijn.....- De provinciale weg naar de zoo is zelfs omgedoopt tot Steve Irwin Way. Om maar aan te geven hoe belangrijk de man is (geweest?) voor het plaatselijke toerisme.

Wij waren onlangs maar weer eens een dagje in de zoo, en ik moet zeggen, da's een prettige belevenis. Allerlei shows met crocs, tijgers, olifanten, kangaroos, wombats en dergelijke maken dat je het wel een dagje volhoudt. Wij waren er van 9.30 tot ongeveer 17.00. Uggghhh. Je wordt ouder papa, geef het maar toe. Je wilt er alles aan doen, maar je weet niet hoe.... (ook al zo'n Gen-X liedje van Peter Koelewijn....herinnert u zich deze nog......?)

In de loop der jaren is er een HOOP veranderd in het park. De eerste keer dat wij het bezochten heette het nog iets van 'reptile park' ofzo. Er was een zand/gras parkeerplaats vlak voor de ingang, en het hele park was in een uurtje ofzo (zonder shows) door te lopen.

In de zeven jaar die vervolgens voorbij gingen toverde Steve en de zijnen het reptile park van zijn vader om tot een absolute mega-attractie. Het enige wat nu nog ontbreekt zijn de thrill rides als achtbanen en botsauto's.......iets wat in waterpark Sea World aan de Gold Coast WEL is voorgevallen......

Nu Steve er niet meer is heeft vrouw Terri de touwtjes in handen genomen (iedereen hier denkt eigenlijk dat zij die altijd al vastgehad heeft), en is dochter Bindi in de ranglijst aan het stijgen als superster. Kyara is helemaal 'into Bindi', die maar een jaar of 2 ouder is dan zij (Kyara), maar zich al gedraagt alsof ze 15 is. Er is zelfs een hele Aussie Zoo winkel in Mooloolaba, 10 minuten bij ons vandaan. Bob en Bindi voor, en Bob en Bindi na!

Een ding snap ik niet: waarom hangen aan mega attracties altijd mega prijskaartjes? Door de jaren heen zijn de toegangsprijzen voor de zoo dermate omhoog gegaan dat wij eigenlijk niet zoveel zin meer hebben om er naartoe te gaan. Toen 'het nog leuk was' kochten we een jaar abonnement voor ons hele gezin voor iets van $100 (zeg maar EUR60). Da's dus het hele jaar toegang, zo vaak je maar wilt, voor drie personen.

Nu, en daar kan ik als echte Nederlander niets mee, betaal je voor een volwassene $52 (ongeveer EUR31) voor 1 dagkaartje. Doe dat me twee volwassenen en twee kids en je bent 1,5x meer kwijt dan wij voor dat jaarabonnement betaalden. En dat in een jaar of 3!

Wij hadden deze keer mazzel omdat we een dagkaart cadeau hadden gekregen. Gratis naar binnen, dat mag ik wel!

Desalniettemin, ik geloof dat ik de enige ben die met de toegangsprijzen zit. De aantallen mensen die door de poorten heenkomen maken me een ongelooflijke zeurkous, lijkt het wel......en toegegeven: het meeste van het geld dat geïnd wordt gaat direct terug in de 'wildlife conservation' pot, of wordt gebruikt om nieuwe stukken grond te kopen, en dat is een doel dat ik van harte steun.

DUS: als je aan de Sunshine Coast bent, EN er nog voldoende pegels in je budget zitten, DAN moet je zeker een dagje ZOO plannen. Wij hebben Steve, Terri, Bindi en Bob al vele malen live gezien, en het IS de moeite meer dan waard.

En nee, ik krijg geen geld van de zoo om deze column te schrijven.......nog niet, tenminste. Even Terri bellen......

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors