Het water is bijna op

Het water is bijna op

door Marc de Bruin

Ze zeggen dat we in Australië een waterprobleem hebben; het land droogt langzaam uit, zeggen ze. De dammen raken leeg, zeggen ze. Er valt minder regen, zeggen ze. We verbruiken teveel water, zeggen ze.

Nou, wat ze ook zeggen, hier aan de Sunshine Coast hebben we nergens last van! De afgelopen anderhalve week komt de regen hier met BAKKEN naar beneden. Op het moment dat ik dit schrijf zitten we in dag 2 van achter-elkaar-regen. Het HOUDT maar niet op. Ik heb van die beelden "van vroeger" in mijn hoofd; dagenlang opgesloten in huis, omdat het buiten gewoon pokkenweer is... en koud! Brrrrrrrrrrr.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 129 reizen naar Australie

Gisteren was ik met een Sunair bus aan het scheuren, en reed door buien heen waar je "u" tegen zegt. Van die tropische jongens, waarbij het water zo hard naar beneden komt dat het bijna zeer doet als je eronder loopt. Uiteraard had ik ook mensen aan boord die net uit -bijvoorbeeld- Nieuw-Zeeland waren komen vliegen, en die gulzig uitkeken naar de SUNSHINE Coast. Nou, vergeet de Sunshine maar. De eerstkomende dagen valt er alleen nog maar meer water naar beneden!

Ik moet toegeven, de watersituatie in grote delen van Australië is behoorlijk serieus. Ik zag laatst op het nieuws beelden van een stad waar het water gewoon echt "op" is. Dagelijks worden daar vrachtwagens vol met water aangevoerd om mensen in ieder geval in staat te stellen een beetje normaal leven te leiden. Er wordt in beperkte kring zelfs al gepraat om een verbod te stellen op meer dan een keer in de twee dagen douchen (misschien een indianenverhaal, maar toch)! Hoe ze dat zouden gaan controleren is mij een raadsel!

De overheid doet grote moeite om mensen "water wise" te maken. Spotjes met het advies om slechts 4 minuten te douchen -waarvoor je een speciale timer kunt krijgen; een heus zandlopertje!- en acties voor waterbesparende douchekoppen vliegen over het tv beeld. In Brisbane en omgeving gelden zeer zware "water restrictions"; de dammen zijn daar op een kritiek laag niveau. Ditzelfde geldt voor andere grote steden als Melbourne, Sydney, Adelaide etc. Er worden gigantische hoeveelheden water verbruikt, en met de groeiende populatie houdt dat niet snel op!

Ik weet nog wel van onze 12 maanden met de caravan dat we in Coober Pedy aanbelanden. Da's een stad in de opaalmijnstreek in South Australia. De droogte is daar dermate serieus dat we op het caravanpark in Coober Pedy moesten betalen voor de douche. Niet zoveel, weliswaar, maar toch. Muntje in een automaat, en dan had je voor een minuut of 3 water. Heel aparte douche ervaring (voor ons, dan; ik geloof dat het in Nederland ook wel voorkomt, maar daar hebben we niet echt veel gekampeerd....).

Op zich is het wel frappant, hoor. Ongeveer een uur ten noorden van Brisbane is het droogte probleem ineens (bijna) opgelost. Van een geel, droog, valig groen landschap ga je ineens -behoorlijk snel- naar een mooi, helder groen florerend gebied. Het gras is groen, de bloemetjes bloeien, en de bomen zien er gezond uit. Ga je bij ons weer een uur verder naar het noorden, of een uur of twee naar het westen, dan wordt alles weer kaal en dor. Alsof een of andere oerkracht een gieter boven de Sunshine Coast houdt, en die af en toe omkiept.

Zeer recent zijn we naar -wat ze noemen- level 2 restrictions gegaan. Volgens mij gebeurde dat meer om een soort saamhorigheid met andere gebieden in Queensland te cultiveren dan dat het echt nodig is, maar goed. Op zich is het niet slecht om de mensen een beetje waterbewustzijn bij te brengen. De restricties houden in dat we de tuin alleen nog maar op oneven dagen mogen sproeien, en wel van 4-8 uur 's morgens, of van 4-8 uur 's avonds. Tussenin levert te veel verdamping op. De auto mag slechts nog gewassen worden met een pistool- of sproeikop, of met een emmer. Tsja. Veel erger is het niet. Oja, en uiteraard wordt ons verzocht binnenshuis ook zo netjes mogelijk met water om te gaan.

Ik vind het allemaal best. Zolang wij gewoon nog water kunnen drinken en de auto kunnen wassen is het allemaal zo'n ramp niet. Wij zijn -vind ik zelf- erg waterbewust, en gebruiken zo min mogelijk van het spul. De dag dat het water hier met een truck aangesleept moet worden en er een controleur naast mijn douche staat om te checken of ik niet over mijn 4 minuten ga, emigreer ik naar een ander land!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner