Vogels

Vogels

door Getaway Travel

De Australische vogelwereld kent ongeveer zeshonderdvijftig, vaak zeer bijzondere soorten. Typisch lokale voorbeelden zijn paradijsvogels en prieelvogels, liervogels, honingzuigers en de struisvogelachtige emoe.

Emoe

De emoe is een loopvogel en na de struisvogel de grootste vogel ter wereld. De vogel is 1,50 tot 2 meter hoog en weegt tot 60 kg. Het mannetje is gewoonlijk wat kleiner. De emoe kun je overal in Australie tegenkomen, behalve gebieden die dicht door mensen bevolkt zijn, dicht bebost zijn of hartje woestijn.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

Emoes trekken de regen achterna op zoek naar voedsel. Op het menu staan onder andere zaad, bloemen, fruit, knoppen, scheuten, insecten, rupsen. Zij kunnen grote afstanden afleggen in een snelle draf. Maar mochten ze echt haast hebben, kunnen ze voor korte tijd 50 km per uur halen.

De loopvogels (Ratites) waar emoes toe behoren zijn al erg oud. Emoes waren er waarschijnlijk al toen er nog dinosauriërs rondliepen, zo'n 80 miljoen jaar geleden. Samen met de kangoeroe is de emoe afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang in Australie.

Kasuaris

De kasuaris is verwant aan de emoe, maar kleiner van stuk. Hij leeft voornamelijk in de regenwouden van Queensland. Hij leeft voornamelijk alleen. Dit beest is in staat zeer lage geluiden te maken, die liggen rond de benedengrens van het menselijk gehoor, zo rond de 30 hertz. De geluiden dragen ver en kunnen er voor zorgen dat de solitair levende vogels in het oerwoud contact met elkaar houden.

De kasuaris eet voornamelijk vruchten. Hij zoekt op de grond naar gevallen vruchten of halen ze van laaghangende takken af. Ook paddenstoelen, insecten, kikkers, slangen en andere kleine diersoorten staan op het menu. Hij leeft vrij lang, soms wel vijftig jaar.

Een opvallende eigenschap van de kasuaris is dat wanneer dit dier wordt bedreigd, het omhoog springt en met de poten een schoppende beweging maakt. Hoewel het een vrij schuwe vogel is, kun je hem beter niet te dicht benaderen. De kasuaris kan dan erg agressief worden. Een schop van een kasuarispoot, met een scherpe, op een mes gelijkende klauw eraan kan een dodelijke verwonding opleveren.

Pinguïns

De Fairy Penguin is de kleinste pinguïnsoort ter wereld en komt voor op Kangaroo Island in South Australia en op Phillip Island in Victoria. Hij wordt slechts veertig cm lang en weegt maar één kilo. Ze leven het hele jaar door in kolonies maar vormen een paar wanneer er kleintjes moeten worden gemaakt. Gemiddeld bestaat een nest uit twee babypinguïns.

Er wordt in grote groepen gejaagd op vis in de zee en daarvoor reizen ze wat af. Overdag zijn ze vaak op zee maar 's avonds komen ze aan land. Op Philip Island in Victoria kun je dit zien. Er is zelfs een heel centrum gebouwd om de dieren te beschermen en om het publiek te laten genieten van deze koddige dieren. Let op: het maken van foto's is verboden want dit schrikt de dieren af.

Overige vogels

Langs de kust leven meer bekende vogels als albatrossen, pelikanen met zwarte vleugels, meeuwen, stormvogels, eenden, zwarte zwanen en sternen. Verder is Australie zeer rijk aan papegaaien - met maar liefst 55 soorten - , parkieten, kaketoes, lori's, ijsvogels en duiven.

Daarnaast komen nog vele eigenaardige vogels voor, zoals de zwarte zwaan en de reuzenijsvogel of kookaburra. Deze laatste vogel wordt ook wel de lachende hans genoemd en kan vreselijk veel lawaai maken. Prieelvogels bouwen een 'prieeltje' waarmee ze het wijfje proberen te lokken. Dit bouwseltje wordt verder versierd met bij voorkeur blauwe steentjes, stukjes glas en andere prullaria. Het bouwwerk wordt echter niet als nest gebruikt.

In Australie zijn ook verschillende soorten roofvogels te vinden zoals wouwen, haviken, Australische adelaars, zeearenden, visarenden en valken. In de moerassen komen reigers, de brolgakraan, eksterganzen, lepelaars, ibissen en de lotusvogel voor.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors