The Ghan

The Ghan

door Getaway Travel

The Ghan is de ietwat vreemde naam van een van de meest spectaculaire en lange treinreizen van de wereld. Vanuit Adelaide in het zuiden legt deze trein maar liefst 2.979 km af om in noordelijk Darwin uit te komen.

Waarom The Ghan?

Terwijl de trein zich een weg baant van Adelaide naar Darwin, word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht op rode woestijnen, groene vlaktes en ruige bergketens. De Ghan biedt comfortabele en luxueuze accommodatie, heerlijke gerechten en de mogelijkheid om onderweg te stoppen bij bezienswaardigheden als Alice Springs. Deze iconische treinreis biedt een fascinerend inzicht in de diversiteit en schoonheid van het Australische binnenland.

ZELF NAAR South Australia?

Bekijk alle 32 reizen naar South Australia

Afghaanse kamelenrijders

Onderweg kom je langs de meest spectaculaire landschappen: van het groene zuiden, door de rode woestijn met oeroude rotsformaties naar het tropische noorden. De zonsop- en zonsondergangen zijn hier adembenemend.

Het spoor van The Ghan snijdt dwars door de Outback van Australië en is vernoemd naar de pioniers van de route: Afghaanse kamelenrijders. In de negentiende eeuw waren het deze mannen die de hitte van de Red Centre aankonden. In die tijd voorzagen zij afgelegen plaatsen van voedsel en andere benodigdheden.

Simpel of Deluxe?

The Ghan vertrekt twee keer per week. Na bijna twintig uur maakt hij een tussenstop in Alice Springs, waar je de Ayers Rock kunt bezoeken. Achttien uur verder naar het noorden kom je uit in Katherine waar je een uitstapje kunt maken naar de geweldig mooie Katherine Gorge. Dan is het nog maar 4,5 uur naar het eindstation Darwin.

Tijdens de rit is het uitzicht natuurlijk de grootste attractie, maar de trein zelf is ook de moeite waard en van alle gemakken voorzien. Je kunt kiezen uit een gewone zitplaats maar behoefte aan luxe kun je ook een bed krijgen. Heb je nog meer geld om uit te geven, ga dan voor de 'Deluxe Cabin' met een tweepersoonsbed, een lounge area en een eigen bar.

Bumpy road to success

Deze beroemde trein heeft zijn oorsprong halverwege de negentiende eeuw. Toen ontstond het plan voor een non-stopreis tussen Adelaide en Darwin. De aanleg van deze legendarische treinrit had veel voeten in de aarde. Niet alleen letterlijk - zo hebben alleen al drieduizend Chinese gastarbeiders in het noorden aan het spoor gewerkt - maar ook kende de aanleg verschillende tegenslagen en problemen.

Na het verwerpen van diverse voorstellen werd er in 1877 in Port Augusta, ten noorden van Adelaide, eindelijk met de route begonnen. Een paar jaar later begon men in het noorden. Pas in 1929 kon men voor het eerst gaan rijden tussen Adelaide en Alice Springs. Ondertussen kende de aanleg verschillende tegenslagen door fouten van planologen die geen rekening hadden gehouden met onverwachte moessonregens en hoogteverschillen.

Old Ghan

De trein kon in het zijn beginperiode niet harder dan dertig kilometer per uur en deed er minstens vijftig uur over om in Alice Springs te komen. Ook waren er vele vertragingen die konden oplopen tot wel tien dagen. De 'Old Ghan' bleek nauwelijks rendabel en in 1982 reed de trein zijn laatste rit. Tijdens zijn laatste dagen kreeg de trein nog een gastrol in de film 'Mad Max III' met Mel Gibson. De spoorlijn was nooit helemaal tot in Darwin aangelegd.

In 1997 besloot de regering van Northern Territory de spoorlijn toch te voltooien om werkgelegenheid te bevorderen en om de Aziatische markt beter te kunnen bedienen. Sinds februari 2004 kun je eindelijk met The Ghan helemaal van Adelaide naar Darwin reizen. Je rijdt dwars door de prachtige landschappen van onder andere de MacDonnell Ranges, Tennant Creek, de Red Centre naar het tropische noorden rond Darwin.

Reizen South Australia

Meer The Ghan

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors