Stadswandeling Brisbane

Stadswandeling Brisbane

door Getaway Travel

Vanaf het water ziet de skyline van Brisbane er modern uit. Maar loop je door het centrum, dan zul je zien dat de stad nog vele historische schatten heeft. Begin je wandeling op William Street en bekijk de negentiende eeuwse Commissariat Stores. De gevels van deze voormalige pakhuizen zijn nog helemaal intact. Erachter vind je een museum over de geschiedenis van Queensland.

Vlakbij liggen de schitterende Mansions: een huizenrij van rood baksteen uit 1890 met bogen van lichter zandsteen. Aan de zijkant wordt dit gebouw opgesierd door stenen katten.

ZELF NAAR Brisbane?

Bekijk alle 20 reizen naar Brisbane

Renaissancestijl

Aan het einde van de straat aan de rand van de Royal Botanic Gardens, staat het indrukwekkende Parliament House uit 1868. Dit gebouw heeft een Franse renaissancestijl maar er zijn ook elementen te zien die zijn toegesneden op het tropische klimaat van Queensland. Zo zijn er schaduwrijke zuilengangen, luiken en een gewelfd dak. Bijzonder is het gebrandschilderde raam met een afbeelding van Queen Victoria.

Andere hoogtepunten van het gebouw zijn de cederhouten trappenhuizen en de bladgouddecoraties op het plafond van de Council Chamber. Het Parliament House functioneert nog steeds als parlementsgebouw. Wanneer het parlement niet bijeen is, kun je het bezoeken en een tour volgen.

Gentlemen's club

Via de George Street loop je langs de oude bevallige Queensland Club: de tropische versie van een traditionele Londense club. Deze club is alleen voor mannen en bij hoge uitzondering en op uitnodiging mogen er ook vrouwen naar binnen. De lambrisering en zuilen aan de buitenkant moet mensen ervan overtuigen dat de Queensland Club een echte Engelse gentlemen's club is.

Schuin tegenover vind je het statige Old Government House uit 1862. Het elegante zandstenen gebouw was tot 1910 niet alleen de woning van de gouverneur van de staat, maar vormde ook het bestuurlijke en sociale centrum van Queensland. Later werd het gebruikt voor de nieuwe University of Queensland. Tegenwoordig huist hier de National Trust of Queensland. Verderop zit het Sciencentre, met een mooie monumentale voorkant met waterspuwers.

Historische pakhuizen

Via de Charlotte Street loop je de Elizabeth Street in en kom je langs de Saint Stephens Cathedral. Vroege kolonisten financierden de bouw van deze katholieke kathedraal in Engels gotische stijl en het is een van de oriëntatiepunten van het centrum van Brisbane. Wanneer je naar rechts gaat, kom je op Edward Street, waar je een aantal mooie historische pakhuizen zult zien zoals het Coal Board-gebouw en Smellie & Co.

Reizen Brisbane

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors