Mount Isa

Mount Isa

door Rough Guide

Omdat Mount Isa de enige grote plaats is in een omtrek van 700 kilometer, doen de fabrieksschoorstenen, de betonnen bestrating en de kale heuvels bij aankomst aan als een oase.

Hoewel de nieuwigheid er wel af is tegen de tijd dat je je dorst hebt gelest in een bar met airco, en hebt kennisgemaakt met de vage geur - en smaak - van zwavel in de lucht, heeft de stad een paar interessante attracties. Mount Isa is het bezoeken waard vanwege de lokale Aboriginal cultuur, een aantal bijzondere musea, rondleidingen door de plaatselijke mijnen, Australië's grootste rodeo elk jaar in augustus, en natuurlijk de fascinerende ligging en bevolking van de stad.

ZELF NAAR Queensland?

Bekijk alle 54 reizen naar Queensland

Mijnbouw in Mount Isa

Mount Isa is de grootste stad ter wereld wat betreft oppervlakte - de administratieve grenzen reiken tot halverwege Cloncurry en helemaal tot aan Camooweal - en ligt op een rijkdom aan zink, zilver, lood en koper. De stichter van Mount Isa was John Miles, die er in 1923 erts ontdekte, het jaar erop Mount Isa Mines (MIM) oprichtte en in 1925 begon met commerciële mijnbouw.

De belangrijkste attracties in de stad zijn handig samengebracht in het Outback At Isa Centre. De geschiedenis van de regio wordt verteld in de Isa Experience Gallery. De begane grond bestaat uit een serie informatieve multimedia-installaties over de prehistorie, de inheemse cultuur en de ontwikkeling van Mount Isa als centrum van mijnbouw. In de filmzaal op de bovenverdieping draait een aangrijpende film over de mensen die in de loop der jaren hebben bijgedragen aan de multiculturele stad.

Riversleigh Fossils Centre

In het Riversleigh Fossils Centre ernaast zie je hoe paleontologen die op de Riversleigh Fossil Site werkten, de evolutie van buideldieren en zoogdieren, en de verandering van het milieu van 20 miljoen en 10.000 jaar geleden, hebben blootgelegd.

Mooie, levensgrote diorama's en een informatieve video laten zien dat het gebied vroeger een weelderig moerasland was, bevolkt door de voorouders van het vogelbekdier en de koala, enorme slangen en emoes, vleesetende kangoeroes en de geheimzinnige 'thingodonta'.

Mine Tour

Je kunt ook een bezoek brengen aan het laboratorium (rondleiding dag. om 10 en 13 uur, inbegrepen bij de entree) achter het centrum, waar fossielen worden geprepareerd. Keien die bij Riversleigh zijn gevonden, worden er in zwak zuur te weken gelegd, zodat de steen oplost maar de botten, snavels en tanden intact blijven.

De actieve mijnen van Mount Isa zijn niet toegankelijk voor publiek. Je krijgt echter een vrij levensechte indruk tijdens de Hard Times Underground Mine Tour onder leiding van een mijnwerker. Je krijgt een compleet beschermende uitrusting, waaronder een helm en zaklamp, voordat je afdaalt in de 1,2 kilometer aan tunnels.

Reizen Queensland

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors