South Bank

South Bank

door Getaway Travel

Film, muziek, kunst en theater in één stadsdeel. Veel cultureler vind je ze niet. Aan de oostrand van de Brisbane River is South Bank gevestigd. Brisbane's voornaamste culturele en recreatieve bestemming.

Kunst

Kunstliefhebbers bezoeken de Queensland Art Gallery en de nieuwere Gallery of Modern Art. Met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers vormen deze twee galeries samen de ruggengraat van de kunst in Brisbane.

ZELF NAAR Brisbane?

Bekijk alle 21 reizen naar Brisbane

Waar Queensland Art Gallery voornamelijk werk van vòòr 1970 tentoonstelt, richt de Gallery of Modern Art zich op kunst uit de laatste veertig jaar. De nadruk ligt daarbij op cinematografische en multimediale kunstwerken. Ook kinderen vervelen zich hier niet dankzij speciaal voor hen ingerichte tentoonstellingen. Een bezoek in het weekend staat vaak gelijk aan een live muziek festiviteit of een nachtelijke rondleiding.

State Library

Je bezoekt de State Library of Queensland als je toe bent aan overdenking of het tijd wordt voor een berichtje aan het thuisfront. In één van de vele stilteruimtes reflecteer je op de vele nieuwe Australische invloeden die je hebt opgedaan. De gratis beschikbaarheid van een wifi-netwerk en computers bieden je de mogelijkheid de achterblijvers thuis te updaten.

De nieuwste toevoeging aan de State Library of Queensland, The Edge, is ook zeker het bezoeken waard. In dit digitale culturele centrum is al het goede van de State Library in een modern, bijna futuristisch, jasje gestoken. In stilteruimtes staan hier loungebanken met Apple-computers. Tevens bewerk je hier je vakantiefilmpjes, upload je je kangoeroe kiekjes of speel je een oldschool computerspel.

Queensland Museum

De liefhebber van geschiedenis beweegt zich, onder de grote walvis aan het plafond door, richting Queensland Museum. Hier leer je op een interactieve manier over de Australische historie en maak je op de vierde verdieping kennis met de cultuur van de Torres Strait Eilanden en Aboriginals. Hoogtepunten zijn de Discover Queensland Tour en de historische dierentuin van het museum. Hier kom je oog in oog te staan met dinosaurussen.

Evenementencentrum

Nog steeds geen genoeg van cultuur? Queensland Convention & Exhibition Centre is Queensland's grootste evenementencentrum. Per jaar worden hier zo'n negenhonderd evenementen georganiseerd. Van exposities tot gala's en liefdadigheidsevenementen. Live optredens van Australische en internationale cabaretiers, dansers, artiesten en musici vind je in Queensland Performing Arts Centre. Hier staan innovatie en creativiteit centraal.

Riverfestival

South Bank is eenmaal per jaar tevens het podium voor Brisbane's grootste festival, het Riverfestival. Hoogtepunt van dit festival dat plaatsvindt in augustus en september is de oogverblindende vuurwerkshow. Queenslanders van heinde en verre worden hierdoor aan de oever van de rivier in vuur en vlam gezet. Verder wordt het festival gekenmerkt door zwoele zomeravonden met live muziek, dans en optredens van straatartiesten.

Letterlijk hoogtepunt

Na het snuiven van al die cultuur vind je recreatie om de hoek. Het reuzenrad, the Wheel of Brisbane, is een letterlijk hoogtepunt van Brisbane. Het oog van Brisbane, zoals het rad in de volksmond wordt genoemd, biedt in een ritje van tien minuten een adembenemend panoramisch uitzicht over de Brisbane River en de rest van de stad.

Vervolgens kom je op adem in South Bank Parklands, waar al het goede wat Brisbane te bieden heeft samenkomt. Je loopt er onder de roze bloesem over de prachtig aangelegde wandelpaden langs de rivier, waarna je een bezoek brengt aan het stadsstrand. Vervolgens eet je een hapje uit één van de vele internationale keukens of geniet je een drankje op de altijd levendige terrasjes die het park rijk is.

Reizen Brisbane

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors