Parliament House
7,3
7,0 Algemene ervaring
7,0 Interessant
8,0 Prijs-kwaliteit

Parliament House

door Getaway Travel

Aan de punt van de Parliamentary Triangle ligt Capital Hill, met daarbovenop het indrukwekkende Parliament House. Dit is het centrum van de Australische politiek en democratie. Sinds 1988 zetelt hier de Senate - vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer - en het House of Representatives - te vergelijken met de Tweede Kamer.

Het complex telt maar liefst 4.700 vertrekken met een open structuur en weerspiegelt het Australische geloof in een democratisch bestuur.

ZELF NAAR Canberra?

Bekijk alle 6 reizen naar Canberra

Groen dak

Dit regeringsgebouw is waarschijnlijk een van de weinige parlementsgebouwen ter wereld waar je op het dak kunt lopen en waar het onderhoud niet door dakdekkers, maar door tuinlieden wordt gedaan. Dit groene dak staat symbool voor het duurzame karakter van het gebouw.

Het voorplein is ook weer symbolisch gevormd: het mozaïek, de rode grond en de vijver staan voor het Australische landschap en de oorspronkelijke bewoners.

Debat bijwonen

Het Parliament House is voor iedereen toegankelijk dus breng dit imposante gebouw dan ook zeker een bezoekje. Binnen vind je het beste op het gebied van Australische kunst en design, films over het ontstaan van het gebouw en een prima café met mooi uitzicht. De foyer is zeer indrukwekkend met de 48 grijsgroene marmeren pilaren die je doen denken aan het eucalyptuswoud.

Ook kun je hier een gratis tour door het complex doen. Het leukste van een bezoek aan het Parliament House is wel het bijwonen van de vaak verhitte debatten van de House of Representatives.

Het Parliament House ligt bovenop Capital Hill midden in het centrum van Canberra en is gemakkelijk te zien en te voet te bereiken.

Op de website van Parliament house vind je meer over het bijwonen van een debat en andere praktische informatie.

Reizen Canberra

Reviews Parliament House

Politiek in Canberra

Review geschreven door Willeke van Doorn op 23 juni 2016

Het Parliamant House in Canberra is een opvallende verschijning in de stad. Het futoristische witte gebouw ligt achter een groot meer midden in de Australische hoofdstad. Het ontwerp van het gebouw is opvallend: boven het dak komen in het midden een aantal schuine palen samen waar de Australische vlag aan wakkert.

Ik ben in Canberra tijdens het Paasweekend waardoor de stad leeg en uitgestorven is. Ook in het parlementshuis is het een stuk rustiger dan normaal terwijl alle politici genieten van hun extra lange weekend. Gelukkig is het gebouw nog wel geopend voor publiek en kunnen we een kijkje nemen achter de schermen van de Australische politiek.

Aan de binnenkant is het Parliament House minder bijzonder. Je kunt een gratis rondleiding krijgen waarbij een gids – die in ons geval toevallig Nederlands is! – je alles vertelt over de Australische politiek en geschiedenis. Grote delen van het gebouw zijn opengesteld voor het publiek waaronder de kamers waar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat vergaderen.

7,3
7 Algemene ervaring
7 Interessant
8 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Parliament House

  • gratis tours

Minpunten Parliament House

  • niet goed bereikbaar met openbaar vervoer
Ultieme tip: Als je wilt zien hoe het er aan toe gaat in de Australische politiek, plan je bezoek dan tijdens het wekelijkse vragenuurtje.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors