The Savannah Way
8,5
8,5 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,0 Plaatsen
10,0 Wandelingen
8,0 Bereisbaar

The Savannah Way

door Willeke van Doorn

Het is het ultieme avontuur: een roadtrip door de outback van Australië. Scheur over verlaten dirt roads, spot kangoeroes in het wild, kajak door diepe ravijnen, kruip door grottenstelsels en overnacht op boerderijen waar je kennismaakt met de Aussie way of life.

The Savannah Way doorkruist het noorden van Australië en verbindt Broome in Western Australia en Cairns in Queensland met elkaar. Daartussen ligt een 3.700 kilometer lange roadtrip. Op het programma staan vijftien nationale parken, tientallen kleine outbackdorpjes en de wolkenkrabbers van The Lost City.

ZELF NAAR Outback?

Bekijk alle 43 reizen naar Outback

Bezienswaardigheden langs The Savannah Way

Broome vormt het startpunt van The Savannah Way. Derby is het eerste dorp dat je hierna tegenkomt en legt je direct een moeilijke keuze voor. Vanuit hier kun je de snelweg verder volgen naar Kununurra of het avontuur opzoeken op de Gibb River Road.

Kies je voor de Gibb River Road, dan race je over rode gravelwegen in de verlaten woestijn van Kimberley. Je overnacht outback-style in cattle stations. Onderweg maak je indrukwekkende tussenstops bij het Windjana Gorge National Park en Tunnel Creek. Hier zwem je in rivieren die door ravijnen en ondergrondse tunnels kronkelen.

Na een rit van 650 kilometer door een ruig niemandsland bereik je Kununurra. Hier vind je verschillende plekken om te overnachten voordat je het Northern Territory inrijdt naar Katherine. Bij deze stad maak je een bootcruise of kanotocht door de vijftig kilometer lange Katherine Gorge in het Nitmiluk National Park.

Hierna volgt opnieuw een lange reis door de outback. Kilometer na kilometer zie je geen enkele andere auto op de weg. Zo nu en dan passeer je een klein dorpje waar je even kunt tanken en een praatje maakt met de locals. Bij Cape Crawford verruil je de auto voor een helikopter en maak je een vlucht over The Lost City. Zandstenen rotsformaties die wel wat weg hebben van wolkenkrabbers rijzen hier uit het niets uit het woestijnlandschap omhoog.

Het laatste deel van The Savannah Way neemt je meer door de staat Queensland. Stap op de Gulflander Train voor een ritje tussen Normanton en Croydon en neem een selfie met Krys the Savannah King: een bijna negen meter lange replica van de grootste krokodil ooit gevangen. Of klim door de grotten van het Undara Volcanic National Park.

Na een rit van duizenden kilometers door de outback eindigt de roadtrip over The Savannah Way in Cairns. Dit hoeft nog niet het einde van je rondreis door Australië te betekenen. De stad in het noorden van Queensland is een ideale uitvalsbasis voor het Great Barrier Reef en de zuidelijker gelegen Whitsunday Islands.

Beste reistijd voor de Savannah Way

Het noorden van Australië kent een tropisch klimaat dat grofweg in te delen is in twee seizoenen: de natte en de droge tijd. De wintermaanden, van mei tot en met oktober, zijn het meest geschikt voor een reis over The Savannah Way. Doordat er weinig regen valt, zijn de wegen goed begaanbaar. Daarnaast zijn de dagen warm en de nachten koel.

Trek op zijn minst twee tot drie weken uit voor deze rondreis door Australië. Plan je trip van te voren goed. In de outback kom je vaak lange tijd geen teken van leven tegen. Weet waar de tankstations en dorpjes zijn zodat je nooit met een lege tank of lege maag komt te zitten!

Routebeschrijving

Begin je roadtrip door de outback van Australië in Brooms in Western Australia. Volg de Highway 1 richting het oosten en rijd via de steden Katherine en Normanton naar Cairns in Queensland. Het is ook mogelijk om The Savannah Way in tegenovergestelde richting te rijden en in Cairns te beginnen.

De meest avontuurlijke manier om The Savannah Way te ervaren is door een auto of camper te huren en zelf door de Australische outback te rijden. Tip: Een 4x4 is aan te raden wanneer je van plan bent om vaak van de snelweg af te wijken naar onverharde zijwegen zoals de Gibb River Road.

Rijd je liever niet zelf door de Australische outback? Bekijk dan alle rondreizen door de Outback van verschillende reisorganisaties!

Reizen Outback

Reviews The Savannah Way

Het echte Australië (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Ivonne Calis op 30 juni 2017

Australië is een land waar wij helemaal verliefd op zijn geworden. Vooral de ruige en uitgestrekte natuur en de grote variatie aan bijzonder wildlife zijn hoogtepunten van een bezoek aan dit bijzondere deel van onze wereld.
Wil je het echte Australië leren kennen dan kan dat op meerdere plekken. Denk bijvoorbeeld aan een roadtrip langs de westkust of in het rode hart van het land, rondom Ayers Rock.
Ben je in het oosten van het land en je wilt wat anders zien dan de kust? Rijd dan eens een stuk van de Savanna Way. Een route die je vanuit Cairns uiteindelijk helemaal tot in Darwin brengt. Wij deden er een klein stukje van, tot aan het mini dorpje Mount Surprise, en kwamen terecht in een wereld van rood zand, dingo's, roadtrains en overstekende emoes. Een ervaring om nooit te vergeten.
Het oostelijke deel van de route kun je gewoon met een normale auto doen. Hoe verder je naar het westen gaat, hoe ruiger de natuur.. Asfaltwegen gaan over in rode zandwegen waarvoor een 4 wheel drive geen overbodige luxe is.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Plaatsen
8 Bereisbaar

Pluspunten The Savannah Way

  • Rood zand
  • uitgestrektheid
  • Alleen op de wereld
  • wildlife

Minpunten The Savannah Way

  • Groot deel niet met de gewone auto bereikbaar
Ultieme tip: Ga slapen in een klein dorpje. Bezoek de Undarrah lava tunnels, Rijd over kleine wegen, ervaar de stilte van de woestijn onder de heldere sterrenhemel.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors