Blue Lake is meest heldere meer van Australië

18 juni 2013 door Getaway Travel

Wetenschappers aan de Universiteit van Adelaide hebben ontdekt dat Blue Lake op het Australische North Stradbroke Island in Queensland het meest zuivere meer van Australië is. Het meer is volgens onderzoekers de afgelopen 7.500 jaar nauwelijks veranderd. De naam is vanwege de zuiverheid omgedoopt tot ‘Gods Badkuip’.

Het water van Blue Lake is zo helder dat je de bodem op tien meter diepte nog duidelijk kunt zien. Veel andere meren in Australië zijn door de opwarming van de aarde uitgedroogd of aangetast door vervuiling. Blue Lake is hiermee het enige meer in Australië dat zo stabiel is gebleven tegen de klimaatsverandering.

Wetenschappers hebben verschillende veranderingen in het milieu van het meer onderzocht. Zo hebben zij gekeken hoe de fossiele algen zijn veranderd de afgelopen 7.500 jaar. De fossielen zijn zeer gevoelig voor veranderingen in de waterchemie. Door te kijken hoe zij zijn aangetast kun je ook zien of de omgeving is veranderd. Uit het onderzoek blijkt dat er nauwelijks verschil is met eeuwen geleden.

Dat het meer onveranderd is gebleven komt volgens één van de onderzoekers, doordat het meer uitmondt in een moeras dat elke keer wordt ververst door een watervoerende laag in de bodem. Hierdoor heeft het meer geen last van de klimaatverandering en kan het niet gemakkelijk verdampen.

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors