Australie.nl Melbourne voor zesde jaar op rij meest leefbare stad ter wereld

Melbourne opnieuw meest leefbare stad

18 augustus 2016 door Samara Mey

Uit onderzoek van The Economist’s global liveability survey blijkt dat Melbourne zich voor het zesde jaar op rij de meest leefbare stad ter wereld mag noemen.  

De stad in de staat Victoria verdient de titel na het behalen van de hoogste score op de vijf categorieën stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur en milieu, onderwijs en infrastructuur. 

De top vijf van meest leefbare steden blijft verder ook ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande jaar. Op de tweede plek staat Wenen, gevolgd door Vancouver en Toronto. Adelaide en Calgary in Canada delen de vijfde plaats.

Verslechterde leefbaarheid

Hoewel Melbourne haar toppositie heeft weten te behouden, toont het onderzoek dat in 29 van de honderd gemeten steden de leefbaarheid ten aanzien van voorgaande jaren juist verslechterd is. 

De daling is grotendeels het gevolg van de toegenomen vrees voor terrorisme. Andere factoren zijn de sociale onrust in veel Amerikaanse steden, de spanningen in Oost-Europa en Azië en de voortdurende burgeroorlogen in Oekraïne, Syrië en Libië. 

Ranking Australische steden

Concurrent Sydney daalt met vier plekken naar de elfde plaats, voornamelijk te wijten aan de verhoogde terroristische dreiging. Perth daarentegen schopt het wel tot de top tien en schittert op de zevende plaats. 

Jaarlijks telefoontje

De burgemeester van Melbourne, Robert Doyle, vierde vandaag de overwinning. Hij zegt niet te kunnen wachten om het jaarlijkse telefoontje naar Gregor Robertson, de burgemeester van Vancouver te plegen. 

Bekijk hier een impressie van Melbourne:

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors