Australie.nl New South Wales zet technologie in tegen haaien

New South Wales zet technologie in tegen haaien

2 november 2015 door Anne-Sietske de Graaf

De staat New South Wales gaat technologische hulpmiddelen inzetten om haaienaanvallen in de toekomst te voorkomen. Aanleiding zijn de toenemende aanvallen van de roofdieren op strandgangers. In 2015 is het aantal haaienaanvallen verdubbeld ten opzichte van 2014. 

De Australische overheid gaat zestien miljoen Australische dollar, ruim tien miljoen euro, investeren aan het inzetten van onder meer drones, luisterposten en een app om het haaienprobleem aan te pakken.

Drones 

De drones worden tijdens de zomervakantie in december ingezet. Ze zijn uitgerust met apparatuur om de aanwezigheid van de haaien vast te stellen en de dieren direct te volgen. De drones gaan patrouilleren bij Sydney en andere populaire badplaatsen in NSW. 

Luisterposten

Op vijf stranden langs de kust van New South Wales worden luisterposten uitgetest. De luisterposten zijn voorzien van sonardetectie. Bij waarneming van een haai wordt er een signaal verzonden naar een satelliet. De satelliet zal vervolgens de reddingsdiensten waarschuwen. 

De SharkSmart app

Via de SharkSmart app kunnen de haaien die voorzien zijn van een zendertje gevolgd worden. Voorheen was de SharkSmart app niet toegankelijk voor het publiek. Met behulp van de app kunnen strandgangers voortaan zelf zien of de haaien in hun buurt zijn.

 

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors