Australie.nl Inheemse kunst ontdekt in Kimberley

Inheemse kunst ontdekt in Kimberley

17 oktober 2016 door Maxime van der Laarse

Onderzoekers hebben mogelijk het grootst bewaarde geheel van kunst in de wereld ontdekt. Op 3.400 kilometer ten noorden van Perth, in Oost Kimberley, zijn sinds juli 30.000 afbeeldingen van inheemse kunst gevonden op wel 250 verschillende locaties. Sommige plekken zijn al bekend, maar de meeste kunstwerken zijn aangebracht op rotsen die erg afgelegen liggen. 

De University of Western Australia is in juli van dit jaar een onderzoek gestart, wat de afbeeldingen in kaart zal brengen. Geochronologisten en archeologen zullen de kunst de komende vijf jaar onderzoeken in samenwerking met de lokale bevolking de Balanggarra.

Het doel van het onderzoek is om meer te weten te komen over de migratie van mensen. Door te onderzoeken wanneer de kunst is gemaakt, op welke locatie en wat er wordt afgebeeld, kan veel worden opgehelderd over de cultuur en bewoningsgeschiedenis van de bevolking. 

Gwion Figuren

De meeste voorstellingen zijn Gwion figuren, die vaak voorkomen in de Kimberley regio. Deze tekeningen stellen dunne, uitgerekte menselijke figuren voor en zijn meestal aangebracht in rode oker door de inheemse bevolking.

De rotskunst maakt een groot onderdeel uit van de geschiedenis en cultuur van de Balanggarra, de bevolking van de Kimberley regio. Ambrose Charlameri, de oudste van de stam, helpt mee met het onderzoek en heeft het beschermen van de kunst tot zijn persoonlijke missie gemaakt. Hij hoopt dat de kunst nog lang te zien zal zijn voor zijn mensen.

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors