Superhaai bij Australië

30 juli 2014 door Getaway Travel

Onderzoekers uit Australië vermoeden dat er een superhaai voor de kust van Australië zwemt. Dit concluderen zij nadat een grote witte haai met zender, Shark Alpha, ineens op mysterieuze wijze verdwijnt. De zender spoelt later aan op het strand.

In 2003  volgden de wetenschappers een grote witte haai die was uitgerust met een peilzender. Plots begon het dier heel hard begon te zwemmen en dook het dieper het water in dan normaal. Daarna registreerde de zender een gestegen temperatuur, namelijk 25 graden.

Tot op heden is het een raadsel gebleven wat er met de witte haai is gebeurd. Nu denken de wetenschappers eindelijk achter het mysterie te zijn. De haai is vermoedelijk opgegeten door een nog grotere haai.

Verklaringen

Het kan gaan om een nieuwe haaisoort, of om een gemuteerde of zieke witte haai. Hoe dan ook blijft het dier voornamelijk in diepe wateren en komt het enkel naar boven om andere haaien op te eten.

Hoewel er in de academische wereld nog onenigheid bestaat over welke theorie de juiste is, wijzen de meeste onderzoekers en haaienexperts op het feit dat kannibalisme onder witte haaien vaker voorkomt. De wetenschappers benadrukken dat de monsterhaai waarschijnlijk geen mensen eet.

Filmmaker David Riggs heeft een documentaire van de affaire gemaakt die in de tweede week van juni zal worden uitgezonden op het Smithsonian Channel.

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors