Australië wellicht eerder ontdekt

22 mei 2013 door Getaway Travel

De vondst van vijf koperen munten werpt een nieuwe kijk op de ontdekking van Australië. De muntjes zijn in 1944 gevonden in het Northern Territory en zijn zo’n duizend jaar oud. Toch staat in de geschiedenisboeken dat de Nederlander Willem Janszoon Australië pas in 1606 heeft ontdekt. Archeologen gaan nader onderzoeken of de geschiedenis herschreven moet worden.

Een Australische soldaat heeft de eeuwenoude munten in de jaren veertig gevonden tijdens het vissen op één van de eilanden bij de noordkust. De soldaat heeft de munten jaren later voor onderzoek naar een museum gebracht. Daaruit bleek dat ze afkomstig waren uit Kilwa, een sultanaat vlakbij het Afrikaanse Tanzania.

Op dezelfde plek zijn destijds VOC-munten uit 1690 gevonden. Hoe de munten op het strand terecht zijn gekomen is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat er duizend jaar geleden al een handelsroute liep tussen Afrika en Indonesië. Het is dus mogelijk dat er toen al contact is gelegd met Australië, nog voordat de Europeanen aan wal zijn gegaan.

Australische onderzoekers gaan in juli op expeditie om een beter beeld te krijgen van de noordelijke eilanden. Ze hebben een ‘schatkaart’ meegekregen van de soldaat met een grote X erop waar de munten zijn gevonden. 

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors