Australie.nl Australisch dorp gaat over op eigen, duurzaam opgewekte energie

Australisch dorp gaat over op duurzame energie

2 september 2016 door Samara Mey

Een klein Australisch dorp genaamd Tyalgum, gelegen bij de grens van Queensland en New South Wales, wil zich loskoppelen van het nationale elektriciteitsnet en overgaan op eigen, duurzaam opgewekte energie. Deze energie zal onder andere worden verkregen door zonnepanelen die ieder huishouden en bedrijf van een eigen batterij voorzien.

Als het plan succesvol blijkt, is Tyalgum de eerste community van Australië die volledig zelfvoorzienend is op het gebied van stroom. 

Ideale ligging

Tyalgum is gelegen op een uur rijden ten noordwesten van Byron Bay, direct aan het einde van het elektriciteitsnetwerk. Het afsluiten van de huidige stroomvoorziening kan dan ook zonder de energielevering aan omliggende steden te verstoren.

Hoge elektriciteitskosten

Naast de gezamenlijke motivatie om voor duurzame energie te kiezen, spelen de hoge elektriciteitskosten mede een rol in de opzet van het project. Bewoners van Tyalgum betalen jaarlijks gezamenlijk zo’n 700.000 dollar aan elektriciteit. Meer dan de helft van dit bedrag wordt gebruikt voor de onderhoud van elektriciteitskabels en –palen om de stroom naar de huizen en bedrijven binnen het dorp te leiden. 

Tyalgum hoopt dat ze per oktober kunnen starten met het installatieproces voor de zonnesystemen, -panelen en batterijopslag die nodig is voor het runnen van een volledig onafhankelijke stroomvoorziening. De community zal ter zijner tijd een deel van het bedrag dat bespaard wordt op de normale elektriciteitsrekening gebruiken voor nieuwe, duurzame energie-installaties.

Bekijk hier het interview met initiatiefnemer Andrew Price:

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors