Excuses gedwongen geadopteerde kinderen

27 maart 2013 door Getaway Travel

De Australische overheid gaat moeders helpen waarvan de kinderen gedwongen geadopteerd zijn, dit heeft de Australische premier Gillard gezegd in een emotionele toespraak.

Na de Tweede wereldoorlog tot begin jaren zeventig werden zo’n 150.000 ongetrouwde moeders in Australië gedwongen, misleid en bedreigd om hun baby's af te staan voor adoptie. Voor kinderen zou het beter zijn om op te groeien bij een getrouwd stel.

In een speech heeft Gillard verontschuldigingen aangeboden aan de slachtoffers. Bijna achthonderd mensen hoorden de toespraak aan, na afloop kreeg de premier applaus. De onderzoekscommissie heeft geen exact aantal gedwongen adopties gegeven, maar schat dat het in de duizenden loopt.

Gillard zei dat het parlement excuses aanbiedt voor het beleid dat moeders gedwongen van hun baby’s scheidde, wat een levenslang lijden heeft veroorzaakt. Ze verwerpt de schandelijke praktijken die de moeders hun fundamentele rechten ontzegden om van hun kinderen te houden en voor ze te kunnen zorgen.

De Australische overheid gaat nu een schadefonds opzetten. Gillard heeft omgerekend vier miljoen euro beschikbaar gesteld om getroffen gezinnen te steunen en biologische gezinnen te herenigen.

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors