Cook mogelijk niet ontdekker Australie

2 juli 2013 door Getaway Travel

Kapitein James Cook is mogelijk niet de eerste westerling die voet aan wal heeft gezet in Australië. Dit blijkt uit onderzoek op een opgegraven schedel die gevonden is bij de stad Taree, New South Wales. 

De schedel komt uit 1650 en is waarschijnlijk afkomstig van een blanke man. Tot nu toe werd aangenomen dat de Britse zeevaarder James Cook als eerste westerling in Australië aanmeerde. Hij bereikte in 1770 de baai die nu Botany Bay heet. 

Op basis van koolstofdatering van het collageen en tandglazuur zijn de gegevens van de schedel achterhaald. Volgens de Australian National University is het voor tachtig procent zeker dat het om een blanke man gaat die is geboren in 1650 en is overleden tussen 1660 en 1700. 

Het is nog onzeker of de man daadwerkelijk de oostkust heeft bereikt voordat Cook arriveerde. Het is ook mogelijk dat de schedel op het land terecht is gekomen toen de man al overleden was. Er zijn geen andere skeletresten gevonden en in de negentiende eeuw waren er veel schedelverzamelaars. 

Specialisten Australië

Meer Australie.nl

Sponsors