Eyre Highway

Eyre Highway

door Willeke van Doorn

Kaarsrecht snijdt de Eyre Highway door het vlakke en uitgestorven terrein van de Nullarbor Plain. Dan komt de kust van de Eyre Peninsula in zicht. Hier eet je de lekkerste vis in de seafood capital van Australië en zwem je met dolfijnen, zeeleeuwen én witte haaien!

Een roadtrip over de Eyre Highway is de beste manier om alle hoogtepunten van het schiereiland te zien. Deze snelweg tussen Perth en Adelaide is maar liefst 2.700 kilometer lang en neemt je mee door het uitgestrekte landschap van de Eyre Peninsula in het zuiden van Australië.

ZELF NAAR Eyre Highway?

Bekijk alle 2 reizen naar Eyre Highway

Bezienswaardigheden op de Eyre Highway

De Eyre Highway doorkruist de Nullarbor Plain. Tot zo ver het oog reikt, zie je… nouja, helemaal niets! Voor je strekt een droog en leeg landschap zich uit. Zonder bomen, maar met kangoeroes die vrolijk langs en voor je auto hoppen.

Je volgt de Eyre Highway dwars door het uitgestrekte gebied tot Ceduna waar je de snelweg verlaat voor een reis langs de westkust van het schiereiland. Hier beuken de ruige golven tegen de kliffen en kun je geweldig surfen bij Cactus Beach. Een andere activiteit die je hier van je bucketlist kunt afvinken: zwemmen met dolfijnen en zeeleeuwen bij Baird Bay. Check!

Is zwemmen met dolfijnen niet spannend genoeg? Duik de zee in bij Port Lincoln en sta oog in oog met de levensgevaarlijke witte haai. Je sluit je dag in dit vriendelijke kustplaatsje af in één van de geweldige visrestaurants. Port Lincoln staat bekend als de 'seafood capital' van Australië. Verse vis belandt hier regelrecht uit de zee op je bord.

Met een overvolle buik en adrenaline die nog door je lichaam raast, stap je weer in de auto. Slinger via de weskust van de Eyre Peninsula omhoog naar de stad Whyhalla. Hier zwem je tussen Black Point en Point Lowly naast zeekatten.

Even verderop laat je de kust achter je en rijd je de Eyre Highway weer op bij Port Augusta. Deze stad draagt de bijnaam 'Crossroads of Australia'. Vanaf hier kun je alle kanten op: noordwaarts richting Darwin, in oostelijke richting naar Sydney of zuidwaarts naar Adelaide waar deze roadtrip tot een einde komt.

Beste reistijd voor de Eyre Highway

Kom je vooral naar de Eyre Peninsula om aan het strand te zonnen, te surfen en vis te eten? Plan deze rondreis door Australië dan in de warme Australische zomer. Ga je kamperen, dan is de herfst met haar warme dagen en koele nachten aan te raden. Maar wil je walvissen spotten bij Head of Bight dan móet je tussen juni en oktober op de Eyre Peninsula zijn.

Met een lengte van 2.700 kilometer is de Eyre Highway een flinke rit. Trek minstens een week uit voor deze roadtrip door South Australia zodat je genoeg tijd hebt om alle bezienswaardigheden van de Eyre Peninsula te zien.

Routebeschrijving

Deze rondreis door Australië trapt af in Perth in Western Australia en volgt de 2.700 kilometer lange Eyre Highway naar Adelaide in South Australia. Deze snelweg maakt onderdeel uit van de Highway 1 en doorkruist het noordelijke deel van het schiereiland. Wil je meer van de Eyre Peninsula zien, verlaat de Eyre Highway dan bij Ceduna en volg de westkust richting Port Lincoln.

Vanuit dit dorpje dat in het uiterste zuiden van de Eyre Peninsula ligt, reis je vervolgens via de oostkust terug omhoog naar Port Augusta. Hier sluit je weer aan op de Eyre Highway. Vanaf hier is het nog driehonderd kilometer tot Adelaide. Tip: Sla halverwege de Nullarbor Plain af richting Head of Bight om walvissen te spotten.

Verken je de Eyre Peninsula liever samen met een reisorganisatie? Bekijk alle rondreizen naar South Australia!

Fotocredits: Luke Flitter

Reizen Eyre Highway

Meer Eyre Highway

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors