Canberra
7,8
7,5 Algemene ervaring
7,5 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
7,5 Restaurants
8,5 Veiligheid
- Stranden

Canberra

door Getaway Travel

Canberra is de hoofdstad van Australië, al is dit niet bij iedereen ook bekend. Pas in 1908 werd er besloten Canberra als nieuwe hoofdstad te bouwen en dit maakt de stad juist zo interessant! Speciaal hiervoor werd er een ingenieus stratenplan ontworpen en met de brede straten en veel groen is Canberra een prettige stad om te relaxen.

Saaie stad?

Wanneer je aan een gemiddelde Australiër of toerist vraagt hoe hij of zij over Canberra denkt, zal het standaard antwoord zijn: een saaie hoofdstad ergens weggestopt in het achterland van New South Wales. Met dit idee in je achterhoofd kan een bezoek aan de hoofdstad alleen maar meevallen!

ZELF NAAR Canberra?

Bekijk alle 6 reizen naar Canberra

Canberra is sinds 1927 het centrum van de regering, cultuur, kunst, sport, het recht, wetenschap en onderwijs van Australië. Ook staat Canberra bekend om de vele stijlvolle cafés en restaurants, en de interessante historische monumenten omgeven door bush, bergen en glooiende heuvels. Er is dus genoeg te zien en te doen in de hoofdstad van Australië!

Nieuw territorium

Canberra heeft een ongewone geschiedenis. Jarenlang streden de twee grootste steden van Australië, Sydney en Melbourne, om de hoofdstad van het land te worden. Om een eind aan deze rivaliteit te maken, werd er in 1908 besloten om maar een nieuwe hoofdstad te bouwen, precies tussen Sydney en Melbourne in.

Van de staat New South Wales werd er een hap van 2400 vierkante kilometer gehaald en een nieuw territorium gesticht. In het midden daarvan verrees de nieuwe hoofdstad die de Aboriginalnaam voor ontmoetingsplaats kreeg: Canberra.

Ontwerpwedstrijd

Voor dit gigantische project werd er een wereldwijde wedstrijd uitgeschreven voor het beste ontwerp die werd gewonnen door de Amerikaan Walter Burley Griffin. Hij ontwierp een ruim opgezette tuinstad met brede straten en veel parken met als middelpunt het mooie kunstmatige meer Lake Burley Griffin. Hierdoor ademt Canberra een landelijke en relaxte sfeer uit en moet je niet verbaasd zijn wanneer er een kangoeroe door de buitenwijken hupt.

Naast veel nationale bezienswaardigheden die je veel vertellen over de geschiedenis én toekomst van Australië, heb je hier ook veel leuke winkels, markten en galeries met zowel inheemse als internationale kunst.

Avondvermaak

Uit eten kun je zeer goed in Canberra aangezien bijna alle keukens ter wereld er zijn vertegenwoordigd. De inwoners van deze stad eten ook graag buiten de deur gezien de vierhonderd restaurants op slechts 325.000 inwoners.

Later op de avond lijkt Canberra ietwat uitgestorven, maar wanneer je de plaatselijke kranten even goed doorneemt, ontdek je dat er op dat tijdstip wel degelijk wat te doen valt. Vooral in de buitenwijken van Canberra heerst een levendige en experimentele uitgaanscultuur met live muziek, cabaret en nachtclubs waar je je prima kunt vermaken!

Overnachten in hotels is in Canberra vrij prijzig maar er zijn genoeg guesthouses en bed & breakfasts die over het algemeen goed en niet duur zijn.

Reizen Canberra

Meer Canberra

Reviews Canberra

Fijne groene stad (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Laurie Rijsdijk op 09 mei 2017

In september heb je in canberra een leuke floriade voor bloemenliefhebbers. Ook is het een fijne stad met groene omgeving. je kunt overal lekker eten vinden. De botanische tuin is prachtig. Veel mensen slaan deze stad over op hun reis door australië, maar ik kan hem zeker aanraden. Het is ook een gezellige multiculturele studentenstad wat het een fijne feeling geeft.

8,2
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Wandel via de botanische tuin de black mountain op, daar heb je een prachtig uitzicht op de stad en omgeving.
Aangeraden voor: Backpackers, Natuurliefhebbers

Cultuur en historie in Canberra (bezocht in maart 2015)

Review geschreven door Willeke van Doorn op 23 juni 2016

Ons hostel ligt midden in de stad, maar toch zijn de straten uitgestorven als we ’s avonds laat aankomen en ook de volgende ochtend als we op pad gaan om de stad te verkennen. Het contrast met steden als Sydney en Melbourne kan haast niet groter zijn. Canberra is een relatief jonge stad die in de vorige eeuw speciaal is aangelegd als nieuwe hoofdstad van Australië. Dat zie je terug in het straatbeeld. Alle straten zijn keurig netjes aangelegd en liggen haaks op elkaar. Je vindt hier geen kleine zijstraatjes vol graffiti zoals in Melbourne of grootste bezienswaardigheden zoals in Sydney.

Toch is Canberra een bezoek meer dan waard tijdens een rondreis door Australië. De stad heeft niet de grandeur die je verwacht bij een hoofdstad, maar is wel het politieke hart van Australië. Je bezoekt hier het Parlementshuis waar de Eerste en Tweede Kamer van Australië vergaderen. Daarnaast zijn er in de stad veel goede musea en leer je er meer over de interessante geschiedenis van de stad en het land. Sluit je bezoek af bij Mount Ainslie Lookout waar je het beste uitzicht hebt over de Australische hoofdstad.

7,4
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Canberra

  • veel musea
  • mooie uitkijkpunten
  • betaalbare accommodatie

Minpunten Canberra

  • rustig
  • geen druk uitgaansleven
Ultieme tip: Ik verbleef in het Canberra City YHA. Dit hostel is schoon en netjes en ligt op een centrale locatie in de stad. Een fijne uitvalsbasis tijdens je bezoek aan Canberra.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors