Canning Stock Route Canning Stock Route

Canning Stock Route

door Charlotte de Vries

De Canning Stock Route is een van de meest uitdagende en afgelegen autoroutes – of eigenlijke 4WD-routes – ter wereld. De golvende, onverharde weg snijdt dwars door de gloeiend hete Outback in West-Australië. Onderweg vergaap je je aan kuddes kamelen die voorbij rennen en de enorme zandduinen van de Great Sandy Desert en de Gibson Desert. Dit is de ultieme route door de Outback!

Zo’n 1.850 kilometer lang is de Canning Stock Route, de langste historische veeroute ter wereld. De weg loopt door het thuisland van verschillende Aboriginalstammen, tussen Wiluna in het westen en Halls Creek in het noordwesten. Je kunt er uren rijden voordat je iemand tegenkomt.

ZELF NAAR Western Australia?

Bekijk alle 24 reizen naar Western Australia

Bezienswaardigheden langs de Canning Stock Route

Een groot onderdeel van je reis over de Canning Stock Route is de voorbereiding. En dan hebben we het niet zomaar over een extra flesje water! Je begaat een ontzettend ruige en afgezonderde woestijn waar weinig voorzieningen zijn. Voordat je Halls Creek verlaat, moet je daarom genoeg eten, drinken, benzine en kampeerspullen inslaan, en nog even het bezoekerscentrum afgaan voor de actuele informatie over de route.

Dan breekt het avontuur aan! Met een paar vlaggen op je auto rijd je Halls Creek uit. De vlaggen maken je auto zichtbaarder voor andere auto’s wanneer je door het opwaaiende zand van de duinen rijdt.  Anderhalf uur later kom je aan bij het oorspronkelijke begin van de veeroute: Bililuna. In Bililuna tank je nog even bij en koop je wat water bij de buurtwinkel. Hierna haal je vrijwel alleen nog maar water uit de oude waterputten die de Canning Stock Route bespikkelen.

De lange reeks putten is tussen 1907 en 1910 met veel geweld gemaakt door de opziener Alfred Canning en zijn mannen. De eersten die je tegenkomt zijn 51 en 49 en staan bekend als de Crystal Well. Maar laat je niet misleiden! Het water is helder, maar je moet het alsnog koken voordat je het drinkt. Daarna kom je langs de waterpoelen Breaden Pool en Godfrey’s Tank die al menig mensen hebben gered van de extreme dorst.

Wanneer je voorbij putten 48 en 47 rijdt, komen de eerste massieve duinen van de Great Sandy Desert in het vizier. Na elke duin lijkt het landschap te veranderen, van uitgestrekte vlaktes tot de lichtblauwe Gravity Lakes. Zet je tent op in de buurt van waterput 43. Daar kampeer je tussen de eucalyptussen en wilde bloemen. ’s Nachts licht een spectaculaire sterrenhemel en zelfs de Melkweg op.

De volgende dag duik je de geschiedenis in. Bij put 40 vind je de begraafplaats van Michael Tobin, één van de mannen van Canning. Tobin werd neergestoken door de Aboriginal Mungkututu. Tegelijkertijd schoot Tobin Mungkututu neer. Iets verderop vind je de begraafplaats van Munkututu, onder een cirkel van witte stenen. Meer begraafplaatsen liggen rondom de Haunted Well: put 37.

In de buurt van put 33 haal je het beste water en ga je op bezoek bij een van de meest afgezonderde gemeenschappen van Australië: de Kunawarritii Aboriginal Community. Dit is ook de eerste en laatste plek waar je kunt tanken op de Canning Stock Route. De benzineprijs is hoog én hoognodig: je hebt nog duizend kilometer door de woestijn te gaan!

Verder richting het zuiden kom je steeds vaker bizarre rotsformaties tegen. Thring Rock bij put 30 is een puntige rotsformatie vanaf waar je een waanzinnig uitzicht hebt op de dorre omgeving. Je zou niet verwachten dat je vijf waterputten verderop in de schaduw van een stel schitterende woestijnbomen zou zitten.

Lake Disappointment is je volgende stop. Je kunt je wel voorstellen waarom dit enorme zoutmeer de naam ‘Disappointment’ heeft gekregen! Voor dit meer móet je je tent opzetten. Bij zonsondergang schittert het zout in allerlei kleuren. Even denk je dat je het mooiste van de route hebt gezien, totdat je bij de Durba Springs aankomt. De Durba Springs zijn enorme rode rotsformaties, versierd met woestijnbomen, beken en rotstekeningen.

De laatste veertig kilometer van de Canning Stock Road lijken wel een Nederlandse snelweg vergeleken met de vorige duizend. Het zand is plotseling een stuk minder hobbelig. Je voelt dat je de eindbestemming Wiluna nadert. En daar, geloof ons, drink je het allerlekkerste biertje dat je zult drinken tijdens je rondreis door Australië!

Beste reistijd Canning Stock Route

De Canning Stock Route rijd je nooit in de zomer. Dan is de hitte ondragelijk en ronduit gevaarlijk. De beste reistijd voor de Canning Stock Route is tussen mei en september. De temperaturen zijn iets milder, al zijn de avonden soms heel erg koud. Zorg dus dat je zowel je katoenen hemdje als je dikke wollen sjaal meeneemt.

De route leg je in zo'n 14 tot 20 dagen af. Voordat je naar Wiluna of Halls Creek gaat voor de Canning Stock Route, raden we je aan om het weer te checken. Als er veel regenval is of aankomt, kan je deze rondreis beter uitstellen. Veel wegen worden dan onbegaanbaar.

Routebeschrijving

De route is makkelijk te vinden. De hele weg tussen Halls Creek en Wiluna heeft namelijk maar één naam: de Canning Stock Route! Houd er wel rekening mee dat je een vergunning nodig hebt om de weg te mogen betreden. Je rijdt namelijk door privéterrein en Aboriginal Lands. In Halls Creek en Wiluna koop je deze.

Rijd je liever niet zelf? Vanaf Halls Creek en Wiluna gaan een aantal tours. Je rondreis door Australië kan je ook met een reisorganisatie regelen. Bekijk hier de beste deals!

Fotocredits: Eddie Yip | Kevin Rheese

Reizen Western Australia

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors