Bibbulmun Track

Bibbulmun Track

door Getaway Travel

Trek de bergschoenen maar aan want hier volgt een van de langste wandeltochten ter wereld! Er is een prachtige manier om Western Australia te ontdekken, namelijk via de Bibbulmun Track. Dit is een wandeltocht die start vanuit Kalamunda, net buiten Perth, en helemaal doorloopt tot Albany, de grootste en oudste stad aan de zuidkust.

Een maand wandelen

Met een route van 963 kilometer ben je langer dan een maand aan het wandelen. Mocht je dit lukken krijg je wel de eretitel 'end to enders'.

ZELF NAAR Western Australia?

Bekijk alle 24 reizen naar Western Australia

Laat je overrompelen door de ruige kustlijn, dichtbegroeide bossen, grote granieten rotsblokken, de mooiste nationale parken en uitgestrekte weilanden. Volg gewoon de gele driehoekige borden met een slang. Dit is 'de waugal', deze regenboog slang bestaat niet echt maar is een droombeeld van de Aboriginals. Volgens een legende heeft de waugal dit hele gebied gemaakt.

Avontuurlijk overnachten

Bij een avontuurlijke tocht hoort ook avontuurlijk overnachten. Langs de hele track zijn er een kleine vijftig boshutten geplaatst. Deze hutten zijn voorzien van slaapbanken, een klein toilet, picknicktafels en een tank met regenwater.

Bij sommige rustplekken vind je zelfs een vuurplaats, waardoor je nog wat meer dat kampeergevoel zult ervaren. Uiteraard moet je hiervoor niet in de dichte bossen zitten. In sommige droge periodes mag je ze ook niet gebruiken. Wil je meer privacy dan een boshut kun je hier je eigen tent opzetten.

Bewoonde wereld

Wanneer je de hele route gaat lopen kom je onderweg door acht grote steden: North Bannister, Dwellingup, Collie, Balingup, Pemberton, Northcliff, Walpole en Denmark. Zo heb je af en toe het gevoel weer even in de bewoonde wereld te zijn. Hier kun je een nodige rustpauze inlassen, wat relaxen, rondslenteren en eventuele inkopen doen voor het vervolg van je reis.

Het eerste gedeelte van de Bibbulmun Track loopt voornamelijk door Jarrah-bossen dit zijn diepe wouden met veel begroeiing en klimplanten. De lente is de beste tijd om hier doorheen te struinen. Dan is de bodem een grote mix van verschillende planten met kleurige bloemen. Soms worden de droge wouden afgewisseld door moerasachtige gebieden.

Verder naar het zuiden liggen de bossen hoger en is er meer regenval. Hier wandel je door prachtige riviervalleien en zijn de bossen nog net geen regenwouden.

Walhalla voor reptielen

Dit gebied is een walhalla voor reptielen. Toeristen zijn meestal geen grote fans van deze glibberige beesten. Maar het zou zonde zijn je avontuur hierdoor te laten verpesten. Als je gewoon doorwandelt en niet te nerveus bent is de kans dat je op de Tiger Snake, of een van zijn soortgenoten trapt, erg klein. Meestal voelen of horen ze jou al van ver aankomen en maken ze zich uit de voeten.

Wil je de slangen toch een beetje ontlopen, maak deze wandeling dan buiten het zomerseizoen. Net als voor ons is dit de favoriete tijd voor deze dieren om naar buiten te komen.

Behalve slangen leven hier een groot aantal kikkers, hagedissen, (water)vogels en kleine knaagdieren. In de bossen ten oosten van Kalamunda kun je nog wel eens een possum spotten of een soort kleine rat-kangaroo. Maar deze dieren leven erg diep in de bossen. Ze houden zich ver van de bewoonde gebieden. Rond de plaats Brookton en Mountain Dale wonen een aantal numbats.

Eerbetoon aan Aboriginals

De Bibbulmun Track is opgezet in 1979 en vernoemd naar de eerste bewoners van dit gebied: een Aboriginalstam die zich de Bibbulmun noemde. Dit is een soort eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners, maar wil niet zeggen dat de Bibbulmun deze route zelf gebruikten. De hike is speciaal gemaakt voor mensen die wel zin hebben in flinke uitdagende wandeling door een grotendeels ongerept gebied.

Ook al is de hike behoorlijk intensief, ze is wel toegankelijk voor alle leeftijden. De route staat goed aangegeven met borden, maar een extra routekaart of gids erg handig zijn. Zo krijg je een betere indruk van de afstanden en waar de boshutten en kampeerplaatsen te vinden zijn.

Langere wandelroute

Kaarten kun je afhalen bij de Bibbulmun Track Foundation. Deze organisatie hoopt al een tijdje de Bibbulmun Track nog iets hoger langs de westkust te laten starten. Western Australia heeft namelijk nog heel wat mooie natuur te bieden. Mocht dit ooit lukken is het de langste wandelroute ter wereld!

De Bibbulmun Track Foundation heeft meerdere kantoren in deze regio waaronder een in de Perth Hills, aan het begin van de route.

Reizen Western Australia

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors