Hoe staat het er nu voor met het Great Barrier Reef?

Hoe staat het er nu voor met het Great Barrier Reef?

door Emma van Kampen

De gezondheid van het Great Barrier Reef is de afgelopen vijf jaar verslechterd. Dat blijkt uit een rapport van The Great Barrier Reef Marine Park Authority, de organisatie die toezicht houdt op het rif. Vooral klimaatverandering en koraalverbleking, maar ook overbevissing, cyclonen, overstromingen, koraalziekten en zeesterplagen beïnvloedden de conditie van het koraalrif in de afgelopen jaren. Over de cijfers wordt in de media echter vaak overdreven.

Volgens verschillende nieuwsbronnen moeten we geloven dat zo’n dertig procent van het Great Barrier Reef dood is. We vroegen ons af of dit klopte en zochten de mariene biologen van Reef Teach op in Cairns. Daar werden we verteld dat dertig procent van het rif is aangetast door koraalverbleking. En van die aangetaste dertig procent, is vier procent dood. Dat is een stuk minder dan de media ons doet geloven. 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

De onderzoekers van Reef Tech zijn bovendien optimistisch: ze denken zelfs dat het koraalrif ooit weer zijn oorspronkelijke grootte (de grootte van Duitsland) zal aannemen. De houding en het gedrag van mensen verandert namelijk ter bevordering van het milieu. Ook was er in 2019 positief nieuws te lezen over het Great Barrier Reef: voor de kust van Australië drijft een enorm rotsblok van vulkanisch gesteente. Dit ‘vlot’ neemt heel wat zeeleven mee, zoals zeepokken, koralen, krabben en slakken, en die hebben een kleine maar positieve impact op het rif.

Is het nog verstandig om te gaan duiken bij het Great Barrier Reef? Kijk het filmpje hieronder!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors