Australia Day

Australia Day

door Tessa Voncken

Op 26 januari viert heel Australië Australia Day. Tijdens deze nationale feestdag staan de Aussies stil bij hun nationaliteit en vieren ze de liefde voor hun land, democratie en vrijheid. 

Officieel wordt tijdens Australia Day herdacht dat op 26 januari 1788 de eerste vloot uit Groot-Brittannië Sydney bereikte. Deze eerste vloot bestond uit elf schepen die het land als Europese kolonie bereikbaar maakten voor de rest van de wereld. Maar tegenwoordig draait de feestdag om de diversiteit en verbintenis van het land en de bevolking. Australiërs uit het hele land komen samen om al het goeds van hun land en cultuur te vieren.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Australia Day is te vergelijken met Koningsdag in Nederland. Bijna iedereen is vrij en de dag wordt gevierd met festivals, openluchtconcerten, vuurwerk, sport en natuurlijk barbecues. Verder worden er ceremonies gehouden om immigranten te verwelkomen. Per stad vinden er ook nog speciale feestelijkheden plaats. 

Melbourne

In Melbourne begint de dag bij de Melbourne Town Hall met een officiële ceremonie van het hijsen van de vlag en het zingen van het volkslied. Daarna volgt de Australia Day Parade in Swanson Street. Toeschouwers worden getrakteerd op een levendige parade van duizend mensen uit tachtig verschillende culturele groepen en gemeenschappen.

Het feestgedruis gaat verder in de King Domain Gardens met het RACV Australia Day Festival. Hier worden volop familieactiviteiten georganiseerd en vind je foodtrucks met lekker eten.

Sydney

Ook Sydney start de dag met een ceremonie. Bij de Walumil Lawns in het Barangaroo Reserve wordt tijdens zonsopgang een ode gebracht aan de Aboriginalcultuur met dans, zang en een rookceremonie. De rest van de dag ligt de focus op de haven.

Zo is er in de Sydney Harbour de ‘tall ships race’, een wedstrijd tussen historische vloten die moeten finishen onder de Harbour Bridge. Ook de beroemde ferries doen een wedstrijdje. En, net als in Amsterdam met Koningsdag, is er een botenparade. Veertig boten strijden om de titel 'best versierde boot'. In de avond vindt voor het Opera House het Live at Sydney Opera House concert plaats met de beste artiesten uit Australië.

Perth

Aan de westkust is Perth the place to be. Overdag is er het 5K Foam Fest , een vijf kilometer lange hindernisbaan vol schuim. Leuk om aan mee te doen, maar misschien wel nog  leuker om naar te kijken.

In de avond vindt aan de Swan River een vuurwerkshow plaats, de Skyworks and Laser Show. Een show zo groots dat hij niet onder doet voor het vuurwerk tijdens oud en nieuw in Sydney. Er zijn zes zogeheten experience zones om het vuurwerk te kijken, waar tegelijkertijd ook allerlei andere activiteiten worden georganiseerd. Je kan natuurlijk ook het vuurwerk vanaf een van de vele rooftopbars bekijken, zoals bij QT, The Shag of The Old Brewery.

Foto: Graeme Kirkwood

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors