Mabo-verordening

Mabo-verordening

door Getaway Travel

Begin jaren negentig vond er een grote doorbrak plaats in het gevecht om land voor Aboriginals. Toen de Britten zich Australië eind 18de-eeuw toe-eigenden, meenden ze dat dit voor hen nieuwe land leeg was, "Terra Nullius" en het zo konden koloniseren. Het was zelfs in de wet vastgelegd dat Australië ongebruikt was en daarom niemand toebehoorde.

In 1992 verklaarde het Australische Hooggerechtshof dat dit niet het geval was. De Mabo-verordening erkende dat Aboriginals het recht zouden moeten hebben het land te bezitten waarvan zij kunnen aantonen daar al langere tijd mee verbonden te zijn. Via de Native Title Act kunnen Aboriginals land terugeisen. Hierbij is het zoeken naar compromissen, vooral met Australische boeren, lang niet altijd makkelijk.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

De huidige regering, onder leiding van M. John Howard, nam het bewind over van de Labor Party in 1996 over en werd herkozen in 1998 en in 2001. Premier Howard leidt tegenwoordig een rechts conservatief beleid waarin flink geschaafd is aan sociale zekerheden. Ook steunde Howard uitdrukkelijk de Amerikaanse president Bush tijdens zijn oorlog in Irak. Hiermee maakte Howard zich niet populair onder de Australische bevolking.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors