Australie in de negentiende eeuw

Australie in de negentiende eeuw

door Getaway Travel

In 1851 werd er in New South Wales en in Victoria goud ontdekt. Er ontstond toen een enorme 'goldrush' en trokken veel goudzoekers vanuit de steden naar het land om hun geluk te beproeven. Het platteland werd niet alleen overspoeld door Australische stedelingen maar er ontstond ook een stroom van nieuwe immigranten uit Europa, Amerika en Azië. Deze goudkoorts is erg belangrijk geweest voor zowel de bevolkingsgroei van Australie als de economische bloei.

Vanaf de tweede helft van de 19de-eeuw werd Australië steeds welvarender. Er ontstonden vele kleine nieuwe stadjes als Ballarat en Bourke en werden er in (grotere) steden rijkversierde gebouwen neergezet, zoals in Melbourne nu nog goed is te zien. Ondertussen was de Britse regering zich gaan realiseren dat Australië veel meer was dan een opslagplaats voor ex-gevangenen. In 1868 werd deze deportatie afgeschaft en meerde de laatste boot met gevangenen in Fremantle in Western Australia aan.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Ondanks de vondst van goud werd Australië aan het einde van de negentiende eeuw getroffen door een recessie: het land werd geteisterd door langdurige droogte, de wolprijs kelderde en de landhausse in rijke Victoria stortte in. Om de economie te bevorderen wilde men vanaf eind 19e eeuw de afzonderlijke Australische koloniën onder brengen in een federatie. Een voordeel hiervan was dat de koloniën zich beter konden wapenen tegen buitenlandse invloeden en inmenging hiervan.

Een pan-Australische ministersconferentie in 1891 had nog geen succes, maar een tweede in 1897 had een ontwerpgrondwet tot resultaat. Deze werd in 1900 door het Britse parlement goedgekeurd en werd er aan de staten een zeer grote zelfstandigheid toegekend. De nieuwe kolonie werd steeds meer een echt land, hoewel veel bestuurlijke en justitiële zaken door Groot-Brittannië werden geregeld.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors