Het moderne Australie

Het moderne Australie

door Getaway Travel

In de jaren zestig vonden er in Australië grote maatschappelijke en culturele veranderingen plaats. Daarvoor waren verschillende oorzaken: de etnische diversiteit door de naoorlogse immigratie, de achteruitgang van Groot-Brittannië als wereldmacht en de toenadering van Australië richting Amerika. Zo vochten er bijvoorbeeld in de oorlog met Vietnam ook Australiërs met de Amerikanen mee. De generatie van na de Tweede Wereldoorlog - de zogenaamde babyboomers - stonden niet al te positief ten opzichte van deze veranderingen en protesteerden geregeld in de hoofdsteden van de verschillende staten.

In 1967 vond er een belangrijke omslag plaats in de houding van de moderne Australiërs ten opzichte van de oorspronkelijke bewoners. In een nationaal referendum sprak de Australische bevolking zich overweldigend positief uit over het toekennen van de macht aan de Federale Regering om wetten goed te keuren in het voordeel van de Aboriginals. Eindelijk werden Aboriginals voortaan in de volgende volkstellingen opgenomen en verplichtte een groot deel van de Australische bevolking de regering de leefomstandigheden van Aboriginals te verbeteren.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

In 1972 de Labor Party onder Gough Whitlam aan het bewind en kwamen er belangrijke wijzigingen in het sociale en politieke beleid. Er werd een indrukwekkend sociaal hervormingsprogramma doorgevoerd wat betreft de volksgezondheid, het onderwijs, buitenlandse zaken, de sociale zekerheid en arbeidsverhoudingen.

Als gevolg van een grondwettelijke crisis werd premier Gough Whitlam in 1975 door de Gouverneur-Generaal John Kerr ontslagen. In de daaropvolgende algemene verkiezingen bracht de Liberal Party de Labor Party een verpletterende nederlaag toe en bleef tot 1983 aan het bewind. Toen kwam de Labor Party weer aan de macht.

Onder leiding van Bob Hawke en later Paul Keating werd er in de jaren tachtig meer nadruk op economische dan op sociale kwesties gelegd. Net als in de rest van de westerse wereld kende Australië in de jaren tachtig een economische bloei en in de jaren negentig een recessie. In die tijd verlegde Australië zijn aandacht van Europa naar Azië en de Verenigde Staten. In 1986 werden dan ook alle wettelijke banden met Groot-Brittannië verbroken, al is de monarch van Groot-Brittannië nog steeds soeverein staatshoofd van Australië.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors