Oprichting Commonwealth of Australia

Oprichting Commonwealth of Australia

door Getaway Travel

Na de economische crisis zag Australië de toekomst weer positief tegemoet. Op 1 januari 1901 bleek er voldoende basis te zijn voor het plan om een federatie te vormen. De Australische natie werd een feit met de federatie van zes koloniën; de Commonwealth of Australia. Nu was Australië eindelijk een officieel land. Op 9 mei 1901 werd het eerste Australische parlement te Sydney geopend.

Het nieuwe parlement voerde een zogeheten White Australia Policy en werd de omstreden Restriction Bill aangenomen; hiermee trachtte men de toestroom van niet-Europese immigranten in te dammen. Potentiële Aziatische en Polynesische immigranten werd een test in het Engels afgelegd. Deze mensen hadden zo slechts een kleine kans zich in Australie te mogen vestigen aangezien ze nauwelijks tot geen Engels spraken. Ook de Aboriginals hadden veel te lijden onder deze wet en kregen pas in 1967 stemrecht.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Tussen 1901 volgden in de Commonwealth of Australia in korte tijd negen regeringen onder vijf premiers elkaar op. Geen van de drie belangrijkste politieke partijen, de Protectionists, de Free Traders en de Labor Party, vond voldoende aanhang om een meerderheidsaanhang te vormen. In 1910 kregen de kiezers de keuze uit twee partijen: de Labor en de Liberal Party. Labor won toen met een overweldigende meerderheid en sindsdien is altijd een van deze twee partijen aan de macht geweest.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors