Britse kolonisatie van Australie

Britse kolonisatie van Australie

door Getaway Travel

De eerste Brit in Australië was kaperskapitein William Dampier die in 1688 voet aan wal zette. Net als de Hollanders was hij weinig onder de indruk van wat hij aantrof. Maar hij schreef er wel een boek over: "New voyage round the world". In die tijd waren er veel negatieve verhalen over Australië waardoor er bij de Britten nauwelijks interesse was in dit nieuwe land. Echter, honderd jaar later was Groot-Brittannië de grootste zeemacht ter wereld en kreeg kapitein James Cook de opdracht van de Admiraliteit van Engeland een groot gedeelte van het nieuwe land te claimen.

Op 29 april 1770 zeilde Cook met zijn schip Endeavour de Botany Bay binnen, in het huidige Sydney. Hij verklaarde toen dat alles wat ten oosten van de 135e breedtegraad lag, tot Brits grondgebied. Dit nieuwe gebied had gelijkenissen met Wales en werd door Cook "New South Wales" genoemd, in plaats van de oude naam "New Holland". Plantkundige Joseph Banks was meegevaren met de Endeavour, en werd enthousiast over de aangetroffen flora en fauna en over het binnenland. Volgens hem was dit nieuwe land leek zeer geschikt om te koloniseren. Zo gezegd zo gedaan.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Niet veel later in 1770 zette Cook ook voet aan wal op het deel van Australië dat nu Queensland is. Toen Cook en zijn bemanning hier aan land kwamen zagen ze sporen van aboriginals, de lokale Gooreng Gooreng stam. De bemanning aan boord zag zelfs een groep aboriginals in de verte, maar er werd geen contact gelegd.

Cook beschreef in zijn dagboek hoe de kust eruit zag, en rapporteerde over een grote vogel, de Bustard, die vaak als avondeten diende. Aan deze vogel dankt de baai ook haar naam, Bustard Bay. Op de plek waar Cook aan land kwam vind je nu het steeds populairdere Town of 1770.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors