Australie in de naoorlogse periode

Australie in de naoorlogse periode

door Getaway Travel

In de Tweede Wereldoorlog voelde Australiër voor het eerst zijn eigen kwetsbaarheid en meende dat de veiligheid zou afhangen van een sterke economie en een grotere bevolking. Het aantal Australiërs dat in de industrie werd tewerkgesteld, was sinds het begin van de eeuw snel gestegen en had en een positieve invloed op de economie. In de naoorlogse periode bloeide Australië op. Veel vrouwen die tijdens de oorlog het werk in de fabrieken hadden overgenomen van de mannen, konden ook in vredestijd blijven werken.

De naoorlogse immigratiepolitiek verwelkomde niet alleen Britten, maar ook andere Europeanen. In de eerste twintig jaren na de oorlog arriveerden bijna twee miljoen immigranten waarvan ruim 800.000 niet-Britten. Het dictee, ingesteld volgens de White Australia Policy waarvoor je moest slagen om in Australië te mogen wonen, werd in 1958 afgeschaft.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

Bij de verkiezingen van september 1946 bleef de regering met een wat kleinere meerderheid aan de macht. Drie jaar later behaalde de oppositie van Liberal Party onder Robert Menzies de overwinning. Menzies zou de komende zestien jaar Australië met vaste hand leiden in een veranderende wereld. De bevolkingstoename en de internationale vraag naar Australische grondstoffen brachten welvaart.

De jaren vijftig golden als een politiek stabiele periode door de welvaart in Australië. Kenmerkend voorbeeld hiervan was de stijging van het aantal eigenaars van privé-woningen van 40% in 1947 naar 70% in 1970. Andere gunstige ontwikkelingen waren ondermeer de uitbreiding van sociale zekerheden en de vooruitgang op het gebied van de communicatie.

Op sportgebied werden de schijnwerpers op Australië gericht tijdens de Olympische Spelen in Melbourne in 1956. Hoewel Premier Menzies meende de Australiërs met een conservatief en stabiel beleid vrede en voorspoed te brengen, betrok hij Australië ook in drie oorlogen: met Korea in 1950, Maleisië in 1955 en met Vietnam in 1965.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors