Rockdale, suburb van Sydney

Rockdale, suburb van Sydney

door Nam Chun Melis

'Hoe kan het nou dat het leven in Australië zoveel beter is als bij ons hier in Nederland? Het is een utopie.' Met deze uitspraak ben ik vaak door anderen geconfronteerd, wanneer ik weer eens vol enthousiasme aan het vertellen ging waarom het leven in Australië zoveel mooier en beter is dan hier in Nederland.

Maar soms… moet ik ook eerlijk bekennen dat er nogal wat gelijkenissen met Nederland zijn te trekken. Want ook daar zijn er wetten en regels, dronken Polen, klagende mensen en is er criminaliteit. Bovendien zal ik het over de vliegtuigen maar niet hebben.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Met name de laatste dagen, sinds er weer 'onrust' is in de wijk Oosterwei (Gouda), denk ik vaak terug aan de 'suburb' Rockdale. Voor degenen die Rockdale niet kennen: Rockdale is een buitenwijk van Sydney, zo'n 13 kilometer gelegen van het Central Business District (CBD), hartje Sydney. De gemakkelijkste en snelste manier om vanuit Rockdale naar het CBD af te reizen, is met de 'City Rail'. Je volgt dan de route Eastern Suburbs & Illawarra Line, welke je langs andere suburbs brengt zoals Banksia, Arncliffe, Tempe, Sydenham en Erskineville. Echter kunnen deze buitenwijken niet tippen aan Rockdale.

Rockdale telt ruim 11.000 inwoners, waarvan het overgrote deel bestaat uit 'Nieuwe Australiërs'. Wanneer je door Rockdale loopt merk je dit door de diversiteit aan restaurants en winkels, waardoor het lijkt alsof je in het Midden-Oosten op vakantie bent in plaats van Australië. Een typerende Australische sexshop op de hoek daargelaten.

Naast de aanwezigheid van zoveel 'Nieuwe Australiërs', lijkt het erop alsof men ook heeft besloten om al het gajes van Australië te huisvesten in deze buitenwijk. Dit zijn dus de verre achterkleinkinderen van de eerste Britse gevangenen die aan het einde van de 18e eeuw naar Australië werden gedeporteerd. Bovendien wekt men de indruk dat het overgrote deel van dit gespuis permanente huisvesting aangeboden heeft gekregen op een camping, genaamd 'The Sheralee Tourist Caravan Park'. Van een echte toeristische accommodatie is hier geen sprake van, aangezien de meeste plaatsen bezet zijn door dit Australische tuig. De doorsnee Australiër die hier woont is namelijk alcoholist of draaideurcrimineel of heeft gewoon een te grote bek. Voor nadere details verwijs ik je graag naar een uitgebreid verhaal. Vanaf alinea 10 zal duidelijker worden wat deze camping allemaal te bieden heeft. Of juist niet.

Doordat ik enkele weken heb mogen verblijven op het Sheralee Tourist Caravan Park, bekroop mij echt het gevoel alsof ik droomde. Ik begon zelfs ernstig te twijfelen aan mijn oprechte liefde voor Australië en kon het niet geloven dat dit mogelijk was in dit prachtige en gastvrije land. Maar helaas, de waarheid moest ik onder ogen zien. En het onder ogen zien bleek wel erg letterlijk toen de 'locals' van de camping onze tent hadden gesloopt.

Rockdale mag dan geen 'visitekaartje' zijn voor Australië, het geeft echter wel aan dat er ook plaats is in dit land voor de minder talentvolle mensen in de samenleving. Zou dit dan ook gedaan zijn vanuit de 'no worries' gedachte?

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors