De Australische mentaliteit

De Australische mentaliteit

door Nam Chun Melis

Als je de laatste maanden niet onder een steen hebt geleefd, zul je ongetwijfeld op televisie of uit de krant wel wat hebben meegekregen over de vele natuurrampen in Australië. 'Down Under' staat dan ook bekend om een land van extremen en dat is maar weer eens gebleken.

Overstromingen, een cycloon en bosbranden. Stel je toch eens voor dat we dat hier in Nederland zouden hebben… Voor ons is het onvoorstelbaar, maar voor de Aussies is het sinds enkele jaren bijna een gewoonte aan het worden. Alleen was het de afgelopen paar keer wel weer wat heviger dan anders.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

Al deze 'rampen' hebben er inmiddels voor gezorgd dat de schade in de miljarden dollars is gelopen. Bovendien bleek onlangs dat het toerisme sterk is afgenomen, met name in de staat Queensland, de 'Sunshine State'. Althans, dat moest ik opmaken uit een Nederlandse regionale krant: "Rampen nekken Australië".

Wanneer ik zoiets lees vind ik dat typisch Nederlands. Geef er maar direct een negatieve draai aan. Degene die dit stukje heeft geschreven is overduidelijk nog nooit in Australië geweest. Het zal denk ik wel een soort van kluizenaar zijn. Eentje die af en toe uit z'n holletje kruipt om wat negatieve berichten te publiceren. Want als je houdt van Australië, kun je absoluut niks negatiefs over Australië schrijven. Zoiets doe je gewoon niet.

Gelukkig geeft de Australische bevolking zich niet zo gauw gewonnen en blijven ze ondanks alle tegenslagen vrij optimistisch en vooral realistisch. Nuchter is misschien nog wel de beste typering. Het geeft maar aan hoe de Australische mentaliteit in elkaar steekt.

Wij dichten onszelf al gauw het motto toe van: "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg". Wat de Aussies betreft zou je beter kunnen zeggen: "Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!" In ieder geval is duidelijk geworden dat de Aussies niet zomaar opgeven en altijd vooruit kijken. Terwijl ze daar toch best hun redenen voor hadden. Want vele mensen in Queensland zijn hun huis of zelfs familieleden verloren door al dit natuurgeweld, maar blijven desondanks optimistisch en gaan door met leven. Dat is nou echt de typerende Australische mentaliteit.

Een ander recent voorbeeld waaruit blijkt wat de Australiër typeert, is wel het bericht van de Australische visser. Deze 'bloke' heeft zes uur voor de kust van New South Wales gezwommen, tussen alle haaien en kwallen. Puur op wilskracht heeft hij uiteindelijk de kust kunnen bereiken.

Jaja, de Australische mentaliteit, daar kunnen wij klagende Nederlanders nog wat van leren.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors