Adelaide Botanic Gardens

Adelaide Botanic Gardens

door Getaway Travel

Even genoeg van het shoppen en de musea? Middenin het centrum ligt een groot park van twintig hectare, dik bebost en met de meest vreemde soorten planten. In dit rustige stukje groene stad vind je 's middags de inwoners van Adelaide. Zij komen hier tijdens de pauze om lekker te ontspannen of gezellig te picknicken langs een van de vele vijvers.

Het park dateert uit 1857. Het oorspronkelijk plan was zelfs al twintig jaar eerder opgesteld door de stichter van Adelaide: kolonel William Light. Door het mediterrane klimaat en zandige gebied groeien hier enorme palmbomen en bromelia's, waaronder de ananasboom. De highlights van dit park zijn het palmhuis, de Bicentennial Conservatory en de grote rozentuin.

ZELF NAAR Adelaide?

Bekijk alle 30 reizen naar Adelaide

Palmhuis

Het palmhuis is gemaakt van victoriaans glas. Hier vind je een zeer uitgebreid aanbod aan planten en bomen uit Madagascar. Dit eiland behoorde 150 miljoen jaar geleden, net als Australië, nog tot het supercontinent Gondwana.

Wat je hier ziet zijn dus de voorouders van de huidige flora van Australië! Sommige soorten zijn ernstig met uitsterven bedreigd. De planten worden dan ook uiterst voorzichtig behandeld. Er is zelfs een speciaal apparaat dat 's morgens mist maakt waar de meeste bomen en planten halen hun vocht uit halen.

Bicentennial Conservatory

Wanneer je met het vliegtuig naar Adelaide reist, kun je het soms al zien liggen: een enorm blinkend driehoekig gebouw van staal en glas. Het Bicentennial Conservatory is het enige in zijn soort op het hele zuidelijk halfrond. Dit puntige gebouw heeft tropische planten uit Noord-Australië, Papoea Nieuw-Guinea, Indonesië en dichtbijgelegen tropische eilandjes in de Pacific.

Deze prachtige indoortuin heeft een grote variatie exotische fauna zoals de Fishtail palm, die daadwerkelijk bladeren heeft in de vorm van een vissenstaart. Sinds 2004 wordt de hal opgevrolijkt door het luidruchtige, groene pitta pitta vogeltje. Met een speciale brochure kun je de tropische tuin zelf ontdekken en weet je toch zeker dat je de belangrijkste en mooiste exemplaren niet over het hoofd ziet.

Rozentuinen

De kleurige en geurige rozentuinen trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Hier vind je maar liefst vijfduizend soorten rozen waaronder de bekendste van Australië. Enkele Australische prijswinnaars zijn de Peace (1945), Queen Elizabeth (1954), Iceberg (1958), Papa Meilland (1963), Double Delight (1977) en de Bonica (1985). Hier groeit ook de enige echte roze Sir Cliff Richard roos, die hij er in 2004 zelf plantte.

De tuin is opgesteld in samenwerking met de National Rose Society van Australië. De Australische rozen komen hier goed tot hun recht in het warme South Australia.

De Adelaide Botanic Garden ligt langs de Hackney Road en loopt door tot de Botanic Road.

Reizen Adelaide

Foto's & video's Adelaide Botanic Gardens

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors