Reisroute dwars door de Outback
8,2
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
7,0 Plaatsen
8,0 Wandelingen
8,0 Bereisbaar

Reisroute dwars door de Outback

door Willeke van Doorn

Tussen het rode woestijnachtige landschap duikt een groen verkeersbord op. Eindelijk een teken van leven. De afstand tot het volgende dorpje? Enkele honderden kilometers. Een rondreis dwars door de Outback van Australië is er een om nooit te vergeten.

Reis van Perth, de meest geïsoleerde stad van Australië, tot Cape York, het meest noordelijke punt van het land. Deze rondreis dwars door de Outback overbrugt een afstand van zevenduizend kilometer en brengt je daarbij van het ene uiterste naar het andere. Onderweg bezoek je onder meer de Uluru, de Kings Canyon en Alice Springs.

ZELF NAAR Outback?

Bekijk alle 43 reizen naar Outback

De mooiste bezienswaardigheden van de Outback

De 1,3 miljoen inwoners van Perth wonen in de meest afgelegen stad ter wereld. Het is een mooi voorproefje voor wat je later in de Outback te wachten staat. Laat de wolkenkrabbers van Perth achter je en rijd via de Eyre Highway door de boomloze vlakte van de Nullarbor Plain in South Australia.

Enkele duizenden kilometers later bereik je het stadje Port Agusta, oftewel het kruispunt van Australië. Vanaf hier kun je alle kanten op. Volg het kompas naar het noorden en reis dwars door de Outback van Australië.

De Stuart Highway snijdt recht door het rode landschap. Parallel aan de snelweg loopt het spoor van The Ghan en de Oodnadatta Track. Honderden kilometers rijd je door de stilte van de woestijn. Des te fijner is het om 's avonds aan te schuiven bij het kampvuur van een cattle station. Hier leer je het echte Australische boerenleven van de Outback kennen.

Midden in de Outback vind je één van de bekendste symbolen van Australië: de Uluru, of de Ayers Rock. Deze gigantische rots ligt nabij Alice Springs. Hier ben je weer even in een stad en kun je overnachten met iets meer luxe dan een tentje en een slaapzak. Alice Springs dient ook als uitvalsbasis voor een hike langs de Kings Canyon in het Watarrka National Park.

In Alice Springs ben je ongeveer halverwege je rondreis door de Outback. Rijd verder door het Northern Territory naar Cairns of stap op een vliegtuig naar de stad in Queensland. Hier neem je even een pauze van de Outback bij het Daintree National Park en het Great Barrier Reef.

Vanuit Cairns reis je verder naar Cape York. De Great Dividing Range, de grootste bergketen van Australië, split het schiereiland in tweeën. Tropische regenwouden en met palmbomen overspoelde stranden geven de oostelijke helft van Cape York vorm. Mangroves en eucalyptusbossen vullen het westen. Reis daar dwars doorheen naar The Tip. Hier eindigt je rondreis op het meest noordelijke punt van Australië.

Beste reistijd voor de Outback

Dit is een rondreis van extremen, zowel qua afstand als klimaat. Een reis door de Outback plan je het beste ná de Australische zomer wanneer de temperatuur iets zakt. Zorg dat je tussen juni en augustus in Cape York bent. In dit droge seizoen zijn de wegen goed begaanbaar. In de zomer is dit absoluut niet het geval in dit deel van Australië.

Kies je voor een reis over land, dan leg je tussen Perth en Cape York bijna zevenduizend kilometer af. Trek hier op zijn minst drie tot vier weken voor uit. Heb je niet zoveel tijd, dan kun je een deel van de route overslaan door een binnenlandse vlucht te nemen.

Routebeschrijving

Je begint deze rondreis door Australië in Perth in Western Australia. Via Highway 94 en Highway 1 doorkruis je de Nullarbor Plain in South Australia. Bij Port Augusta sla je linksaf en reis je in noordelijke richting naar Alice Springs midden in de Outback.

Vanaf deze stad in de Red Centre van Australië reis je verder naar het noorden. Via Cairns bereik je uiteindelijk Cape York in het meest noordelijke topje van Queensland. Tip: Met de auto is dit een roadtrip van bijna zevenduizend kilometer. Je kunt tussen Perth en Alice Springs of tussen Cairns en Alice Springs ook op een binnenlandse vlucht stappen.

Wil je met een reisorganisatie op pad in de Australische Outback? Bekijk alle rondreizen door de Outback!

Reizen Outback

Reviews Reisroute dwars door de Outback

Bezoek Zidgeridoo werkplaats in Mareeba (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Thijs Kruit op 31 december 2017

Vanuit Cairns een kleine uitstap het binnenland in, kwamen via de tourist information aan het adres van de maker van deze mooie didgeridoo's, konden de verleiding niet weerstaan. We hebben een uitgebreide uitleg gehad en hebben geleerd dat de boomstammen uitgevreten zijn door termieten. Ze zijn te krijgen met en zonder 'knoest', dus de bast van de boom, hierna wordt hij diverse keren geschuurd en gevernist, daarna wordt hij beschilderd door een Aboriginal met figuren uit de Aboriginal cultuur. Het vervoer is keurig geregeld hij was eerder thuis dan wij.

Ultieme tip: Wij zijn niet ver genoeg het binnenland in geweest om in de echte outback te komen.

Off Road door de Outback (bezocht in december 2011)

Review geschreven door Henk van den Brink op 07 november 2017

Om het echte Australië te zien hebben we gekozen voor een Off Road route door de Outback van het Noordelijk Territorium en Zuid Australië.
Voor vertrek hebben we daarvoor een Toyota Landcruiser 4x4 geregeld via reisburo Walkabout in Den Haag. Daar hebben we overigens de hele reis geregeld van vliegtickets tot overnachtingen in hotels in de grote steden.
Deels hebben we o.a. de Oodnadatta Track gereden maar zijn regelmatig van de route afgeweken en hebben we onze eigen weg gezocht over oude "vergeten" routes en door droge beddingen van diverse rivieren.
Overnachten in de buitenlucht in onze swags onder de mooiste sterrenhemel die ik ooit gezien heb. De eenzaamheid, uitgestrektheid en overweldigende natuur hebben een onwisbare indruk op mij gemaakt.
Ga je naar Australië, maak dan ook een tocht door de Outback anders heb je Australië niet gezien!

Pluspunten Reisroute dwars door de Outback

  • Je ervaart direct dat niet alles zo vanzelfsprekend is als in Nederland
  • De Outback barst van het leven maar je moet er wel oog voor hebben
  • Het is een belevenis om te ervaren dat je op jezelf bent aangewezen en soms danlang niemand tegenkomt

Minpunten Reisroute dwars door de Outback

  • Ik heb geen minpunten kunnen ontdekken en zelfs de vliegen die er veel vuldig kunnen zijn maakt reizen door de Outback tot een unieke gebeurtenis
  • Het is niet goedkoop omdat je een goede 4x4 moet hebben om echt off road te kunnen gaan met de daarbij behorende veiligheidsextra
  • veiligheidsextras
Ultieme tip: Ga je naar Australië en wil je op avontuur door de Outback! Bereid dat dan heel goed voor!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors