Stuart Highway Stuart Highway

Stuart Highway

door Charlotte de Vries

Het rijden van de Stuart Highway is een te gekke en prachtige Outbackervaring die je moet hebben beleefd. Dit is Australië ten voeten uit! Tijdens je rit kom je langs eindeloze rode zandgebieden, ruige landschappen en bezienswaardigheden die je nergens anders vindt.

Vanuit South Australia rijd je door de Red Centre naar het tropische Top End in het noorden. Lukt dit, dan heb je maar liefst 2.690 kilometer afgelegd en voel je je net de ontdekkingsreiziger waar de Stuart Highway zijn naam aan dankt: de Australische John McDouall Stuart. De Explorer’s Way wordt de snelweg daarom ook wel genoemd.

ZELF NAAR Stuart Highway?

Bekijk alle 6 reizen naar Stuart Highway

Bezienswaardigheden langs Stuart Highway

De Stuart Highway begint in Adelaide in South Australia. Hier sla je vast de nodige brandstof voor zowel de auto als voor jezelf in. Op de culinaire Central Market haal je de lekkerste dingen voor onderweg. Vergeet ook niet veel water en zonnebrand mee te nemen want dit zul je hard nodig hebben.

De highway doorkruist het plaatsje Woomera en het bijzondere mijnstadje Coober Pedy. Hier leeft het grootste deelte van de bevolking onder de grond! Met een kleine omweg kun je langs de schitterende Flinders Ranges het reusachtige natuurlijke amfitheater Wilpena Pound aanschouwen.

In het midden van Australië tref je de meest verlaten en hierom beroemde stad Alice Springs. Deze stad is dé toegangspoort naar een bekend icoon van Australië: Ayers Rock. Deze reusachtige monoliet, Uluru in een Aboriginaltaal, is maar liefst 3,6 kilometer lang en 348 meter hoog en steekt zo'n vijf kilometer de grond in.

Bij de Ayers Rock vind je ook veel oude kunst en andere bezienswaardigheden van de Aboriginals. Ten westen van Ayers Rock liggen de minstens zo indrukwekkende rotsformatie Kata Tjuta of The Olgas. Wanneer je alles hebt mogen bewonderen ga je terug naar Alice Springs, waar je bijkomt in een van de vele accommodaties en na dagen op rantsoen te hebben geleefd, een goede maaltijd verorberen.

Op weg naar het noorden kom je langs de merkwaardige Devil’s Marbles. Dit is een verzameling rotsklompen midden in de vlakke woestijn. Deze zijn het resultaat van miljoenen jaren van erosie. De schaduwen van de Devil's Marbles zijn vooral tijdens zonsop- en zonsondergang waanzinnig!

Via Tennant Creek rijd je richting het Nitmiluk National Park dat is uitgetekend door enorme rivierkloven en watervallen. Over de Katherine Gorge maak je de prachtigste kanotochten tussen enorme rotsmuren door. Vlak daarbij ligt ook het gigantische Kakadu National Park waar je rotstekeningen bewondert die wel 20.000 jaar oud zijn.

De Stuart Highway eindigt bij het tropische en gezellige Darwin. Haar straten zijn overspoeld met de stoelen en tafels van restaurants, musea etaleren met trots de kunstwerken van de inheemse bewoners en dierentuin Crocosaurus Cove herbergt zes van de grootste krokodillen in gevangenschap. Eindig je deze rondreis door Australië liever met een cocktail op het strand? Pak dan een boot naar de Tiwi Islands en gun een bezoekje aan de bijzondere inwoners.

Beste reistijd Stuart Highway

De beste reistijd voor de Stuart Highway is in de Nederlandse zomermaanden, van mei tot september. In deze periode valt het droge seizoen en de winter in de Outback. Temperaturen zijn dan niet extreem heet, maar heerlijk mild.

Over de Stuart Highway kan je zo lang doen als je wil, maar trek er tenminste twee weken voor uit. De bezienswaardigheden onderweg zijn een aantal van de grootste van het land en daar wil je rustig de tijd voor nemen.

Routebeschrijving

De Stuart Highway is één van de belangrijkste snelwegen van Australië en dus moeilijk om te missen! De snelweg gaat onder nummer 87 en loopt van Adelaide in een bijna verticale lijn naar Darwin. Daarnaast is de weg goed onderhouden, dus heb je voor deze reisroute niet een 4WD te huren.

Ga je liever op stap met een reisorganisatie? Boek hier jouw rondreis door Australië!

Reizen Stuart Highway

Meer Stuart Highway

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors