De reis van Stefan en Lieve

De reis van Stefan en Lieve

door Janine Kervel

Lieve en Stefan vertrekken voor een paar maanden naar Australië en Nieuw-Zeeland. Op het programma staat het afwerken van hun Oz-list, maar ook het maken van een documentaire. Op hun uitgebreide blog zullen zij foto's en verhalen plaatsen.

Australie.nl stelde het enthousiaste koppel voor vertrek nog een aantal vragen.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 152 reizen naar Australie

Jullie vertrekken binnenkort naar Australië en Nieuw-Zeeland. Waarom juist deze landen?

Stefan is voor de eerste keer in 2008 voor een half jaar naar Australië vertrokken voor stage en ik (Lieve) was eerder dat jaar voor de tweede keer in mijn leven vertrokken naar Sydney voor een afstudeerstage. Ik ben op mijn 18e voor de eerste keer gegaan toen ik net klaar was met de middelbareschool, helemaal alleen op bezoek bij familie. Vanaf dat moment heb ik een grote liefde voor het land ontwikkeld, met name door de uitgestrektheid van het land en de vele verschillende mensen die je er ontmoet. Allemaal met een net wat andere instelling (en humeur) die de meeste Europeanen hebben, wellicht door het goede (betere) weer?

Omdat we elkaar dus hebben leren kennen in Sydney en samen al wat in Australië gereisd hebben, gaan we graag terug om nog meer van het land te ontdekken (met name de West kust). Ook kan dit keer Nieuw Zeeland niet achterblijven omdat het daar zo mooi schijnt te zijn.

Wat hopen jullie in Australië te vinden?

Vooral veel voor ons nieuwe dingen! Dus we gaan nu niet direct de meest bekende plekjes bezoeken, zoals een flitsbezoek aan Uluru en de Gold Coast. We hebben tijdens onze vorige reis al flink de toerist uitgehangen en nu is het tijd om het land echt wat beter te leren kennen. We zijn voornamelijk benieuwd naar de inwoners, de mede bezoekers en de mooie natuur. Dit alles ontdekken we graag op een ontspannen manier, niet in een georganiseerde tour maar op eigen gelegenheid.

Ook hebben we een eigen Oz-list opgesteld (een to do list) waarmee we hopelijk ook andere dingen gaan doen, dan puur met een camera snel wat beelden schieten van weer een toeristische bezienswaardigheid. Op de lijst staan dingen op zoals; Sinterklaas vieren in Sydney met geëmigreerde Nederlanders, een tattoo laten zetten in Nieuw Zeeland door een Maori (wel een respectvolle Kirituhi tattoo) en ook veel mensen ontmoeten die interessante verhalen te delen hebben.

Hoe is jullie plan ontvangen door familie en vrienden?

Verdeeld, de naaste familie heeft gelukkig een instelling als ' vooral nu doen, want over een tijdje kan je het eventueel niet meer doen'. Juist omdat we onlangs beiden zijn afgestudeerd, is het wel het juiste moment dit te ondernemen voordat we ons vastleggen aan een baan en koophuis in Nederland.

Andere reacties krijgen we ook zoals; "goh..fijn hoor zo'n lange vakantie" (met de cynische ondertoon). Dan vraag ik me wel vaak af of mensen je het dan echt gunnen om weg te gaan, of dat ze stiekem jou verwijten dat zij zelf niet zoiets ondernemen. Mensen weten vaak niet eens wat onze redenen zijn dat we gaan en denken daarnaast ook nog eens dat we onwijs rijk zijn omdat we dit kunnen doen (wat natuurlijk niet het geval is).

Jullie willen een soort van documentaire gaan maken. Kun je hier meer over vertellen?

Het maken van een documentaire over Nederlanders Down Under is niets nieuws natuurlijk, het is een onderwerp wat velen interesseert en waar al veel over is geschreven en gefilmd. Maar in dit geval was ik (Lieve) met name erg geïnteresseerd in het verhaal van Nederlandse mensen die echt zijn geëmigreerd, jong en oud, recentelijk of lang geleden. Hun positieve en negatieve ervaringen wil ik graag aan het licht brengen in de vorm vaninterviews. Juist zodat mensen die erover denken te emigreren naar het verre land, met hun neus op de feiten worden gedrukt. Het is niet altijd zonnig in Australië en wordt je wel zo gastvrij ontvangen als je geen toerist meer bent?

Door geëmigreerden te interviewen die al lange tijd geleden de overstap hebben gemaakt en daarnaast de recentelijk "young professionals" geëmigreerde Nederlanders te interviewen, hoop ik ook het verschil te kunnen achterhalen tussen het vroegere emigreren en het emigreren van vandaag. Is het allemaal wel zo aantrekkelijk en gemakkelijk als voorheen, of is het juist moeilijker geworden?

Tijdens onze reis zullen we de korte interviews op onze blog lievesteef.blogspot.com posten, naast onze andere reisvideo's, dus op die manier kun je bekijken en luisteren wat Nederlanders Down Under met ons willen delen.

Wie gaan jullie hiervoor benaderen?

Nederlanders die ergens op onze route tijdens de reis wonen benaderen we graag voor een interview. Ik heb al via enkele kanalen zoals onze blog, facebook, twitter en Australië fora contact gemaakt met mensen woonachtig in Australië. Ik leg ook altijd graag de nadruk op het feit dat ik graag een informeel interview wil houden en geïnteresseerd ben in hun reden tot emigreren en hoe dit is bevallen tot nu toe. Dit alles bespreken we dan tijdens een lekker bakje koffie met op z'n Nederlands 'een koekje erbij'...

En ten slotte, wie past er op de kat?

De kat zoekt het hogerop bij een vriend van ons in Den Haag en woont tijdelijk op stand in een Penthouse in het centrum. En dat terwijl wij budget en met backpack maandenlang rondtrekken. Ik hoop maar dat ze ons nog terug wil als we weer in het land zijn....

Een link naar het project interviews met Nederlanders in Australië en NZ vind je hier.
Een overzicht van de reisroute vind je hier.

Vertrek jij naar Australië voor het knuffelen van koala's, het werken in een skyscraper in het CBD of het slijten van uni dagen onder de zon? Neem contact met ons op en wie weet staat hier de volgende keer jouw verhaal!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner