Recensie Samson en Delilah

Recensie Samson en Delilah

door Yasmin Visser

Volhardend duwt Delilah de rolstoel met daarin haar oma door het mulle rode zand. De wieltjes klappen af en toe om, waardoor Delilah nog harder moet duwen. Rondzoemende vliegen slaat ze gedachteloos van zich af.

Iedere dag brengt Delilah haar oma naar het golfplaten kerkje aan de andere kant van het Aboriginaldorp. Wanneer de Australische zon onder gaat stopt ze haar oma in bed en bedenkt zich: morgen is er weer precies zo'n dag.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

Speelfilmdebuut

Samson en Delilah is het speelfilmdebuut van regisseur Warwick Thornton. De film vertelt het realistische, maar tegelijkertijd sprookjesachtige verhaal van Samson en Delilah: twee 14-jarige Aboriginal kinderen die leven in een geïsoleerde gemeenschap vlakbij Alice Springs.

Thornton zelf woonde zijn hele leven in Alice Springs, de tweede grote stad in de 'outback staat' Northern Territory. Hij weet dus als geen ander hoe de Aboriginals bekeken worden door de blanke Australische bevolking.

Camera D'or

In 2008 won de film Samson en Delilah de Camera D'or tijdens het filmfestival in Cannes. De hoofdpersonen hebben verschillende nominaties en prijzen in de wacht gesleept.
Alle acteurs komen uit Alice Springs en hebben zelf geleefd in de afgelegen gemeenschappen zoals die in de film geschetst wordt.

Benzine snuiven

Samson en Delilah wonen in een afgelegen Aboriginaldorp. Wanneer de oma van Delilah overlijdt, krijgt Delilah de schuld. Ze zou haar niet goed verzorgd hebben. Samson besluit een auto te stelen en met Delilah het eentonige leven in de gemeenschap te ontvluchten.

Ze belanden onder een brug in Alice Springs. Samson raakt steeds meer verslaafd aan het snuiven van benzine. Delilah probeert haar schilderijen te verkopen aan mensen op de terrassen van Alice Springs, maar ondervindt alleen tegenslag.

Lichaamstaal

Het verhaal laat zich niet vertellen door middel van scherpe dialogen en doordringende muziek. Op sommige momenten is het helemaal stil en de hoofdpersonen praten weinig met elkaar. De lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van de acteurs spreken boekdelen.

Op een subtiele manier laat Thornton zien hoe elke dag hetzelfde is in de Aboriginal gemeenschap. En hoe moeilijk het is hier aan te ontsnappen.

Bijbelse verwijzingen

De film is er een van contrasten. Het mooie ruige landschap van de outback staat haaks op het schrijnende leven van de hoofdpersonen. En juist tijdens de meest nare scènes klinkt vrolijke gitaarmuziek.

Samson wordt uiteindelijk zo wanhopig, dat hij zijn haar afsnijdt met een mes. Dit is een mooie verwijzing naar het Bijbelse verhaal van Samson en Delilah.

Hierin verliest Samson zijn kracht als zijn haar afgeknipt wordt. Anders dan in de Bijbel blijkt Delilah echter niet de ondergang voor Samson, maar juist zijn redding. Als Samson op het randje van de dood verkeert, is het Delilah die hem op het nippertje komt redden.

De film draait vanaf 22 april 2010 in de bioscoop. Bekijk hier de trailer.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors