Rare plaatsnamen in Australie

Rare plaatsnamen in Australie

door Getaway Travel

Bli-Bli, Boonoo Boonoo of Humpty Doo? Nee, je bent niet in een of ander kinderspeelland belandt, maar gewoon in Australië. Hier hebben ze namelijk bijzonder bizarre namen verzonnen!

Verschillende zijn afgeleid van Aboriginal woorden en andere zijn ontstaan door soms wat aparte logica van de nieuwe Aussies. Hieronder lees enkele van deze unieke plaatsnamen.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Dubbele namen

Het stikt in Australië van dubbele namen. Dit komt doordat Aboriginals in plaats van een meervoudsvorm of hoeveelheid het woord dubbel gebruiken. Wagga Wagga bijvoorbeeld, een plaatsje in New South Wales. Wagga betekend kraai, wagga wagga betekend dus kraaien.

Curl Curl

Dit is een voorstad van Sydney die haar naam dankt aan de Aboriginal uitdrukking curial curial, wat rivier van het leven betekent. Curl Curl wordt ook wel Curly genoemd. De lagune bij het stadje heeft een tijd Harbord Lagoon geheten, maar werd in de jaren '80 verandert in Curl Curl Lagoon.

Bli-Bli

Dit plaatsje in Queensland heeft zijn naam te danken aan de locatie van het stadje. Bli, betekend in de inheemse taal moeras eik. Bli-Bli betekend in dit geval vele moeras eiken.

Het stadje is omringt door moeras en riet. De grootste attractie van het plaatsje is Sunshine Castle, een replica van een middeleeuws kasteel.

Boonoo Boonoo

Dit is een National Park in New South Wales. Het park is vernoemd naar de rivier die door het gebied loopt.

Goonoo Goonoo

Vreemd genoeg worden deze woorden niet hetzelfde uitgesproken. De uitspraak van deze plaatsnaam is nu Gunny Ganoo, maar je schrift het nog steeds hetzelfde. Gonoo betekent water, in dit geval wordt het woord dubbel gebruikt om de hoeveelheid aan te duiden. Goonoo Goonoo betekend veel water. Goonoo Goonoo is een dorpje in New South Wales en is het grootste agrarische centrum van de regio.

Tilba Tilba

Over de herkomst van deze plaatsnaam valt te twisten. Volgens sommigen heeft de Yuin Aboriginal clan de naam gegeven en betekent het in hun taal veel wind.

Anderen zeggen dat het niet de Yuin maar de Thawa Aboriginals waren die Tilba Tilba haar naam gaven. In het Thawa betekend Tilba water. Het stadje ligt in Eurobodalla Shire, NSW en is gebouwd in de Australian Gold Rush.

Woy Woy

Dit kustplaatsje ligt aan de Central Coast van New South Wales. De lokale Darkinjung Aboriginals gaven het plaatsje deze naam. Woy betekend diep water. Woy Woy is aangrenzend aan een kanaal, waar de Aboriginals waarschijnlijk het stadje naar hebben genoemd. Het plaatsje heeft ook een tijd Webb's Flat geheten, naar James Webb, een Australische politicus uit het beging van de 20e eeuw.

Gumli Gumli

Dit was ooit een vervelende plaag voor de bewoners van dit stadje. Een Gimli is namelijk een kikker. De naam is al jaren geleden door Aboriginals aan het stadje gegeven toen hier veel kikkers voorkwamen. Hopelijk valt het nu meer met de plaag...

Engelse namen

De Engelse namen van steden en gebieden mogen dan wel niet dubbel zijn maar de betekenis er achter is soms lang niet zo logisch als die van de Aboriginals.

Doo Town

De inwoners van dit vakantiedorpje bij Port Arthur (Tasmanië) nemen de plaatsnaam wel erg serieus. De huizen in het dorp hebben allemaal een naam met het 'doo'-thema. Een aantal voorbeelden:

Doo Come in, Love me Doo, This will Doo, Just Doo It, Doodle Doo en Wee Doo. De trend werd gezet toen een inwoner zijn huis Doo Little noemde. Een enkeling durfde het aan om tegen de trend in te gaan en noemde zijn huis Medhurst.

Bagdad

Nee, je zit niet opeens in Irak. Dit gehucht op zuidoost Tasmanië is wel vernoemd naar de Iraakse hoofdstad. Het verhaal gaat dat het dorpje door ontdekkingsreiziger Hugh Germain werd aangedaan. Germain droeg altijd twee boeken met zich mee op reis, de Bijbel en het boek Arabian Nights. Hij heeft meerdere plaatsen vernoemd naar namen uit deze boeken.

De plaatsnaam zorgt nog wel eens voor verwarring. Zo worden pakketjes naar Irak verstuurd en lag de website van het Tasmaanse dorp tijdens de oorlog in Irak in 2003, helemaal plat, door bezorgde surfers die contact zochten met Irakezen geliefden.

Bang-bang Jump Up

Deze grappige naam verwijst naar een steenformatie in de zee bij Queensland. Het verhaal gaat dat vier Engelse gevangenisbewaarders de berg zo noemden, omdat de gevangenen niet luisterden toen zij op de stenen moesten springen (Jump up). Om hen te straffen schoten de mannen de gevangenen neer. De mannen wilden het eiland hun eigen naam mee geven, maar kwamen er niet uit wie het eilandje als eerste had gezien.

Humpty Doo

Deze plaatsnaam is een verbastering van oude woorden. Het plaatsje in Northern Territory dankt haar naam aan het station Umpity Doo, wat weer afgeleid is van Umidu, een Engelse verbastering van een Aboriginal woord voor rustplaats.

Humpty Doo werd vooral bekend door het mislukken van een groot agrarisch project. In Humpty Doo vind je ook een toeristische attractie en zoals in vele Australische stadje is dat een 'Big Thing', in dit geval een de Big Boxing Crocodile.

Drankje?

Bij het horen van deze plaatsnamen lijken Australiërs wél erg veel van een borreltje te houden. Niets is minder waar, deze plaatsen danken hun namen vooral aan de vorm of ligging. Grappig blijft het wel en Aussies vinden het dan ook niet erg om te spotten met deze 'alcoholische' plaatsen.

Gin Gin

Er zijn in Australië twee plaatsen die de naam dragen van dit alcoholische drankje. De naam komt oorspronkelijke bij de inheemse bewoners van de regio vandaan. Gin Gin in Queensland (zo'n 50 km van Bundaberg) heeft ook een bijzondere bijnaam, namelijk Wild Scotsman, naar de bijnaam van een in Gin Gin gevangen genomen dief. Jaarlijkse vieren de Gin Ginners het Wild Scotsman Festival waar ongetwijfeld veel gin genuttigd wordt...

Punchbowl

Deze voorstad in het zuidwesten van Sydney is vernoemd naar een nabij gelegen vallei. Deze vallei had een ronde vorm, als een kom. Er wordt ook wel gezegd dat de naam van een eerste inn (hotel) komt, de Punch and Bowl Inn.

Op Tasmanië ligt ook een voorstad met naam Punchbowl, deze stad ligt bij Launceston.

Wineglass Bay

Deze baai ligt in het Freycinet National Park, aan de oostkust van Tasmanië. De baai heeft de perfecte vorm van een halve maan, of -als je het er in ziet- een wijnglas.

Wineglass Bay is moeilijk te bereiken, maar is alle moeite zeker waard. Het strand is hagelwit en het water koel en helder blauw. Hier kan je genieten van een rustige dag aan het strand zonder radio's, spelende kinderen en drukke promenades.

Andere bijzondere namen

Banana
Blue Cow
Broken Hill
Bulloks Flat
Eggs and Bacon Bay
Christmas Island
Come by Chance
Dee Why
End of the world
Hat Head
Hell's Gates
Indooroopilly
Iron Knob
Mount Dissapointment
Mount Suprise
One Tree Hill
Orange
Tootgarook
Woolloomooloo
Woolloongabba
1771

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors