Big Things in Australie

Big Things in Australie

door Getaway Travel

Australiërs lijken heel normale mensen... maar ze hebben toch een bizarre fascinatie: gigantische beelden van dingen waar ze bijzonder trots op zijn. Wat dacht je van The Big Lobster, The Big Joint of van The Big Golden Guitar?

Er zijn er meer dan 150 die door heel het land langs wegen zijn verspreid. De eerste was de Big Banana in Coffs Harbour uit 1964. Sommige stadjes plaatsen expres een groot beeld in de hoop dat het toeristen zal trekken. Veel mensen gaan dan ook op road trip om er een aantal te bezichtigen.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Deze rage was op zijn hoogtepunt in de jaren '70/'80 maar is nog steeds erg populair. Het gaat zelfs zo ver dat in 2006 de Australian Post een reeks postzegels uitbracht met als thema 'grote dingen'. Op de postzegels waren afbeeldingen te zien van zeven 'grote dingen'. Het maakt de Aussies niet uit of er ergens anders al een groot beeld van hetzelfde voorwerp staat, zo zijn er vier appels, drie koala's, vier sinaasappels, vijf flessen en drie bananen.

Big things, zoals ze genoemd worden, vind je in alle staten (letterlijk en figuurlijk...). New South Wales en Queensland zijn duidelijk helemaal gek van big things, want daar vind je ze het meest. In de eerst staan er 53 en in de tweede 44. De rage is de rest van de wereld niet ontgaan, er zijn documentaires uitgebracht die in gingen op de grote vraag: waarom? Waarschijnlijk omdat de Aussies het gewoon leuk vinden. Of helemaal gek zijn van de film "Honey, I blew up the kid...".

The Big Pineapple - Queensland

Australisch bekendste grootheid is misschien wel The Big Pineapple. Deze ananas is maar liefst zestien meter hoog en werd in 1971 in Woombye geplaatst.Sindsdien is dit de grootste attractie van dit stadje in Queensland. Kinderen kunnen treinritjes maken, door de ananas klimmen, winkelen en een kijkje nemen op de plantage. Op de plantage is een kleine boerderij te vinden met apen, dingo's, alpaca's en kleinere dieren.

Zo'n honderd kilometer verderop in Gympie werd een concurrerende ananas geplaatst. Mocht je nog eens op de foto willen met de échte ananas, dan moet je snel wezen. De laatste jaren hebben de eigenaren te kampen gekregen met schulden. Het kan zijn dat de ananas verkocht wordt...

The Big Banana - New South Wales

In Coffs Harbour vind je een ander groot stuk fruit, namelijk een banaan. Grote groepen toeristen zijn dagelijks voor de banaan te vinden, want iedereen wil er mee op de foto. Initiatiefnemer John Landy had dit dan ook als doel voor ogen, toen hij in 1964 de banaan liet bouwen. Hij had gehoord van een soortgelijke attractie op Hawaii en hoopte het verkeer te laten stoppen om een kijkje te nemen bij zijn banaan.

Sindsdien is de banaan uitgegroeid tot een ware attractiepark. Zo kun je er rodelen, schaatsen, van waterglijbanen en genieten van een multimediale theatervoorstelling. The Big Banana is maar liefst elf meter lang.

The Big Golden Guitar - New South Wales

Tamworth is dé hoofdstad van countrymuziek in Australië. Reden genoeg om hier een centrum gewijd aan countrymuziek te openen. In 1988 plaatste het centrum een giga gitaar van maar liefst twaalf meter hoog! De gitaar is een replica van het beeldje dat wordt uitgereikt bij Australia's Anual Country Music Awards. De gigantische gouden gitaar is echter wel wat zwaarder... de gitaar weegt wel een halve ton!

Hoewel het voor veel gitaarliefhebbers alleen al leuk is om met de gitaar op de foto te gaan, biedt het centrum nog veel meer. Zo zijn de beroemdste countryzangers van Australië vereeuwigd in het wassenbeeldenmuseum en worden er veel festivals en optredens georganiseerd.

The Giant Koala - Victoria

De meeste grote 'dingen' worden gebouwd ter promotie van een lokaal product en om meer toeristen te trekken. Tijdens de Big Thing Boom in de jaren '80 besloot Beryl Cowling om een levensgrote mascotte te plaatsen bij zijn Koala Motor Inn.

Deze Koala is maar liefst veertien meter hoogt, weeg twaalf ton en huist in zijn bronzen lichaam een souvenirshop en informatiecentrum.

The Big Gumboot - Queensland

Deze grote laars was oorspronkelijk gewoon van rubber en werd aan het stadje gegeven waar per jaar de meeste regen valt. Tully deed samen met Babinda en Innisfail mee aan de wedstrijd om deze twijfelachtige eer.

Men kwam er niet echt uit (?) en de leden van de Rotary Club van Tully besloten de knoop voor eens en altijd door te hakken door de laars in hun stadje te plaatsen. Inwoners van Babinda gaven aan als antwoord op de Gumboot een grote paraplu te bouwen.

Ironisch genoeg duurde het plaatsen van de laars langer dan gedacht door... regenval!

The Big Merino - New South Wales

In Goulburn vind je een 15 meter hoog schaap met de bijnaam Rambo. Het schaap is een replica van een merino schaap dat goed tegen de droogte en hitte in het gebied kan. Het gigantische schaap is van cement gemaakt en werd in 1985 geplaatst aan de old Hume Highway.

Maar door de aanleg van een nieuwe snelweg - de Hume Freeway - kwamen er minder bezoekers op af. Ook aan aangelegen souvenir- en wolwinkel ontving minder klanten hierdoor. Oplossing: The Big Merino werd verplaatst naar de nieuwe weg.

Lange tijd kon je naar de kop van het schaap klimmen voor een mooi uitzicht door de ogen van het beest, maar vanwege problemen met verzekeringen van de klimmers is het sinds 2008 verboden.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors