Bizar koninkrijk

Bizar koninkrijk

door Getaway Travel

Australië heeft een eigen prins! En dan bedoelen we niet de Britse troonopvolger Charles, maar een heuse Prins Leonard I. Weinig mensen weten dit, maar middenin Australië ligt een klein, bizar landje met een eigen regering, munt en paspoort! Het landje beschikt over leger bestaande uit acht tanks en kent maar liefst één politieagent. Die overigens in Zweden woont...

Deze micronatie is al sinds 1970 een zelfstandig land! Hutt River, voluit Principality of Hutt River, is een zelf uitgeroepen onafhankelijke natie in Western Australia. De natie heeft zelfs een staatshoofd en een troonopvolger. Volgens de Australische wet mag het landje blijven bestaan, maar de regering heeft het land nog altijd niet erkend.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Graanboeren

Het land Hutt River is opgericht doorLeonard George Casley. Hij was al zo'n twintig jaar met zijn familie als boer werkzaam in de omgeving van Hutt River, toen zij in 1969 problemen kregen met de overheid. Deze verhoogde de graanquota.

Dit betekende volgens Casley dat de vijf gezamenlijke eigenaren maar liefst 500 jaar moesten werken voor een bedrag dat zij vóór de nieuwe quota slechts twintig jaar konden verdienen.

De opbrengst van de oogst zou niet genoeg zijn om het land, de huizen, machines en de families te onderhouden. Casley ging samen met de andere boeren in protest tegen de quota. Maar door verschillende veranderingen in de wet, schoten ze daar niets mee op. Gefrustreerd en bang zochten de Casley's een laatste uitweg en vonden zowaar een maas in de wet.

Zelfbestuur

Volgens deze wet mag men bij een rechtstreekse economische dreiging zelfbestuur uitroepen. Na veel rechtszaken en correspondentie met de regering, kreeg Casley gelijk. De verhoogde graanquota vormde voor hem een serieuze economische dreiging. Volgens de grondwet mocht de regering de aanvraag daarom voor zelfbestuur niet weigeren.

En zo werd The Principality of the Hutt River opgericht. De inwoners mochten op democratische wijze een overheid kiezen en wezen vier beheerders aan, waarvan Leonard George Casley een was.

Een rechter eiste dat het landje zelfs een eigen valuta, postsysteem en officieel paspoort zou krijgen.

Hoewel de Australische wet aangeeft dat Hutt River een zelfstandig land mag zijn, staat de regering hier niet achter. Zij beschouwen Hutt River als een bedrijf en waarschuwen zelfs voor het samenwerken met dit bedrijf, met als argument dat deze samenwerkingen illegaal zouden zijn.

Prins Leonard I

Toen Hutt River zelfstandigheid verkreeg, werden de rechten van de inwoners op papier vastgesteld.

De beheerders besloten later de status van vorstendom aan te nemen omdat het land als staat minder beschermd was. Leonard Casley werd daarbij als prins benoemd.

Prins Leonard I, zoals hij zichzelf nu noemt, is getrouwd met Hare Serene Hoogheid Prinses Shirley. Samen met Prinses Shirley heeft Prins Leonard I zeven (volwassen) kinderen, waarvan de oudste zoon, Ian, troonopvolger is. Ian staat bekend als De Kroonprins van de Zijne Koninklijke Hoogheid.

De eens zo hardwerkende boer Leonard neemt zichzelf en zijn vorstendom aardig serieus. Zo heeft het land een eigen valuta, Hutt River Dollar, waarop de prins staat afgebeeld. Mocht je de goede man ooit onder ogen komen, zorg dan dat je hem niet recht in die ogen aan kijkt. Dat is namelijk ten strengste verboden... Leonard waardeert het ook niet als je je rug naar hem toe keert.

Het volkslied lijkt net als de valuta een egoboost voor de prins te zijn. Het lied, God Bless The Prince of the Hutt River Province, werd geschreven door Sir John Enghish, die het lied bij officiële gelegenheden ten gehore brengt.

Volkslied

It's a hard land but it's our own land
Built with love and dedication
Self assured is our small nation
One man's dream of independence

God bless the Prince of Hutt River Province
God bless the man whose dream has come true
God bless this land where dreams can come true

God bless the Prince of Hutt River Province
God bless the man whose dream has come true
God bless this land where dreams can come true

Overheid

De tegenwoordige overheid van Hutt River bestaat uit vier ministeries en een rechter. Kroonprins Ian is minister van de Staat en Post service, zijn broer Prins Arthur Wayne is minister van Buitenlandse Zaken.

Andere ministeries zijn het Ministerie van Staatsgelden en Ministerie van de Kerk. Hutt River is overigens al jaren bezig met het opstellen van een grondwet. Deze heeft Prins Leonard tot op heden geprobeerd te negeren.

De overheid neemt zijn taken aardig serieus en doet officiële uitspraken over internationale gebeurtenissen, zoals de situatie in Tibet. Hutt River neemt bij internationale conflicten een neutrale status aan.

Inwoner worden van Hutt River?

Hutt River is eigenlijk niets anders dan een stuk braakliggend land met wat caravans en een groepje huizen. Het gebied is zo'n 75 km2 groot en er wonen niet veel mensen. Nog altijd valt er weinig te beleven.

Hutt River kent het maar een 'stad', Nain. Daar vind je ook het overheidsgebouw, waar Prinses Shirley ook het postkantoor en toeristencentrum runt. In Nain betaal je met de landelijk valuta, Hutt River Dollar. Deze is verkrijgbaar is 5 cent, 10 cent, 20 cent, 50 cent, 30 dollar en 100 dollar.

In de plaatselijke kerk is een speciale plek voor de royals gereserveerd: Prins Leonard en Prinses Shirley hebben in de kerk een eigen troon waar zij tijdens diensten en speciale gelegenheden zitten.

Hutt River heeft een eigen leger. Deze bestaat uit acht tanks die zich vreemd genoeg niet in Australië maar in Engeland bevinden. Ook beschikt het landje, dat niet aan de kust ligt, over een marine.

Hutt River is populair onder verzamelaars en excentrieke geesten. De munten en postzegels worden door fervente verzamelaars gespaard en iedereen kan een paspoort kopen. Dit paspoort kost 250 Hutt River Dollar en wordt door veel landen erkend. Erg veel zekerheid heb je echter niet als inwoner van Hutt River... je hebt geen recht op de sociale voorzieningen van Australië en je paspoort kan bij buitenlandse grenzen geweigerd worden.

Momenteel hebben zo'n 13.000 mensen een Hutt River paspoort, waarvan de meesten in het buitenland wonen. Een van deze 13.000 mensen is een in Zweden wonende man, die vreemd genoeg als politieagent van het land is aangesteld...

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors