Moet ik uitkijken voor spinnen in Australië?

Moet ik uitkijken voor spinnen in Australië?

door Emma van Kampen

Ja. Australië is het thuis van veel giftige spinnen. Maar niet alle spinnen zijn gelukkig dodelijk. Sinds de ontwikkeling van tegengif in 1981 zijn er zelfs geen dodelijke slachtoffers meer gevallen. Probeer ze wel te vermijden, want van een spinnenbeet voel je je vaak erg beroerd. Donkere plekjes, daar houden ze van. Zo is het verstandig om altijd je schoenen te checken voordat je ze aantrekt.

Welke spinnen zijn dan écht gevaarlijk? Allereerst de Sydney Funnel-Web, een van de dodelijkste spinnen op aarde. Deze killer-spin kruipt vooral rond rondom Sydney, maar je kan hem ook in de rest van Nieuw-Zuid-Wales tegenkomen en in Queensland. De spin is ongeveer tien centimeter groot en je herkent hem aan zijn zwarte lichaam dat glanzend en haarloos is. Een beet van de spin tast je zenuwstelsel aan, na vijftien minuten zonder antigif kan het al gebeurd zijn met je.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 71 reizen naar Australie

Daarnaast is er de redback spider die in in heel Australië leeft. De rode doraalstreep achter op zijn lichaam typeert hem. Het lijfje is ongeveer één centimeter en de poten ongeveer drie keer zo groot. Het gif van de spin kan dodelijk zijn, maar sinds 1953 is er slechts één dodelijke afloop bekend. Eén troost: de redback spider verlaat nauwelijks zijn web en door zijn kleinere kaken zijn veel beten niet effectief.

Kijk tenslotte uit voor de huntsman spider. Deze spin herken je aan zijn vijftien centimeter lange bruine harige poten met zwarte vlekken. Het gif van de huntsman is gelukkig niet dodelijk. Maar naast het feit dat de huid gaat zwellen, is er een mogelijkheid dat je last krijgt van andere symptomen als: braken, hoofdpijn en hartkloppingen. Mocht je worden gebeten, dan kun je het beste een coldpack tegen de beet aanhouden en naar de dokter gaan. 

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors