Mag ik Uluru nog beklimmen?

Mag ik Uluru nog beklimmen?

door Kimberly Hermans

Nee. Sinds 26 oktober 2019 is het verbod op het beklimmen van Uluru officieel ingegaan. Een paar jaar geleden werd al aangekondigd dat er in 2019 een verbod zou komen op het beklimmen van deze befaamde rots. En dat is er inderdaad gekomen. Op dezelfde datum als waarop 34 jaar geleden Uluru terug werd gegeven aan de oorspronkelijke eigenaars: de Anangu. 

Omdat Uluru in de Anangacultuur is gevormd door hun voorvaderen, is de rots voor deze oorspronkelijke bewoners van Australië heilig. Zo worden er in de grotten van Uluru nog steeds eeuwenoude ceremonies uitgevoerd. En geloven de Anangu dat hun voorvaderen voortleven in onder andere Uluru. Daarom zien zij het als hun taak om Uluru te beschermen en dit verhaal te delen met reizigers die Uluru bezoeken. 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Daarnaast zijn er doden gevallen tijdens het beklimmen van Uluru. Werd er tijdens de klim veel afval achtergelaten. En sleet het gesteente door de vele voetstappen die gezet werden bij de wandeling omhoog. Niet alleen vanwege het verbod, maar ook uit respect voor zowel de Ananga als de rots zelf, is het dus beter om niet óp Uluru te lopen, maar dit gesteente vanaf de grond te bewonderen onder begeleiding van een local. 

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors