Schilderkunst in Australie

Schilderkunst in Australie

door Getaway Travel

Tegen het einde van de negentiende eeuw raakte de eerste Australische school van schilders bekend: de Heidelberg School uit Melbourne. De belangrijkste leden waren Tom Roberts, Charles Conder, Arthur Streeton en Frederick McCubbin. Om het aparte licht en de openheid van het Australische landschap te vangen, gebruikten ze de 'plein-air-methode' van de impressionisten.

In de jaren veertig van de twintigste eeuw zorgde de landschapsschilderingen van Sidney Nolan Australië voor het eerst voor internationale faam. Arthur Boyd verwierf in 1960 in één klap roem met zijn 'Halfbloed-bruid'-serie en Russell Drysale was in die tijd een ongeëvenaard vertolker van de sfeer en schraalte van de outback. De bekendste Australische schilder is Ken Done. Zijn felgekleurde werk wordt vaak afgedaan als puur commercieel, maar van zijn verkoopcijfers kunnen de meeste slechts dromen.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

In 1959 vormden zeven bekende Australische kunstenaars in Melbourne de Antipodeans (tegenvoeters). Hun doel was als tegenbeweging de figuratieve, in plaats van abstracte kunst te propageren. Ze ontkenden een nationale stijl te willen creëren door geen nadruk op de naam Australië te leggen. Ze streefden naar exposities in Londen en internationale erkenning. Ironisch genoeg wordt met 'antipodean art' nu alle kunst uit Australië bedoeld.

Sinds die jaren wordt de Australische schilderkunst beïnvloed door heersende trends in Europa, Amerika en ook komt er steeds meer interesse in Aziatische kunst.

Richard Larther heeft de pop art in Australië geïntroduceerd en gebruikt in zijn verschillende media. Lindy Lee is een van de eerste moderne kunstenaars in Australië. Zij raakte vanaf 1980 bekend met schilderijen gebaseerd op beelden van het verleden, waarbij ze olie en wax gebruikt om een mistig uiterlijk te creëren. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor Aboriginal kunst. Een van de meest bekende Aboriginal kunstenaars is Albert Namatjira die als eerste internationale erkenning voor zijn werk kreeg.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors