Feesten en Festivals in Australie

Feesten en Festivals in Australie

door Getaway Travel

Festivals te over in Australie! De Aussies houden wel van een feestje en organiseren daarom veel kunst- en cultuurevenementen met uiteenlopende thema's. Van experimentele kunstvoorstellingen tot de Oud en Nieuw in Sydney en de smaak van typisch Tasmaanse gerechten. Vooral in de grote steden zijn er het hele jaar door diverse festivals. Kijk voor meer informatie hierover bij de stedenpagina's op australie.nl en de lokale kranten in Australie.

Fringe Festival

Elk jaar in oktober wordt in Melbourne het leuke Fringe Festival gehouden. Drie weken staat de stad op zijn kop met experimentele en alternatieve voorstellingen en exposities. De nadruk ligt op nieuwe creatieve ideeën en krijgen allerlei kunst- en cultuuruitingen een originele draai. Het hoogtepunt van het Fringe Festival is de bruisende Fringe Street Party op Brunswick Street in de wijk Fitzroy.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

Mardi Gras

Voor het allergrootste homofestival ter wereld moet je naar Sydney! In februari vind daar namelijk het befaamde Mardi Gras plaats en is het in Sydney een groot sleaze and pride feest. Er zijn diverse optredens, tentoonstellingen, feesten en een filmfestival met als zenuwcentrum 'the pink strip' Oxford Street en Darlinghurst. Mis vooral de uitbundige Parade op Oxford Street niet voor de meest uiteenlopende kostuums en uitzinnige drag queens.

Shinju Matsuri

Het grootste jaarlijkse festival van Broome in Western Australia is Shinju Matsuri - het festival van de parel - dat herinnert aan de beginjaren van de parelvisserij en het multiculturele erfgoed van Broome. Eind augustus of begin september ligt de stad een week plat en worden en straatparades en dragon boat races gehouden. Ook zijn er verschillende concerten op het strand en 's avonds is er veel vuurwerk. Dit festival is erg populair en daarom is accommodatie dan moeilijker te vinden. Boek dus ver van tevoren!

Taste of Tasmania

Wil je het beste proeven dat de Tasmaanse keuken je te bieden heeft? Dompel je dan aan het einde van het jaar een week lang in het feestgedruis van Taste of Tasmania in Hobart. Dan kun je allerlei lokale Tasmaanse gerechten en dranken proeven, maar je vindt er ook verschillende internationale keukens. Aan de haven bij de Princes Warf krijg je een echte Taste Navigator, een bord en een glas. Dit geeft je toegang om je helemaal te buiten te gaan aan alle lekkernijen onder genot van allerlei entertainment.

Festival of Arts

Het Adelaide Festival of Arts is een van de grootste culturele festivals van heel Australie. De eerste drie weken van maart in elk even jaar, staat Adelaide op zijn kop. Hier komt een zeer grote variëteit aan zowel Australische als internationale theatergroepen, musici, schrijvers en andere artiesten op af, evenals vele bezoekers (het is dus slim om accommodatie van tevoren te boeken!). Je kunt hier van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat genieten van allerlei optredens, films en openluchtconcerten op topniveau.

Fringe Festival

Tegelijk met het Adelaide Festival of Arts vindt het avant-garde Fringe Festival plaats. Eind februari start dit populaire event met een extravagante parade op Rundle Street in het centrum van Adelaide. Tijdens het festival kun je kijken naar artiesten van allerlei kunstdisciplines, met vernieuwende en experimentele optredens, die zowel binnen als buiten plaatsvinden. Extra leuk aan dit festival zijn de speciale wetten die toestaan dat er 24u per dag overal alcohol mag worden gedronken. En dat weten ze in Adelaide! Tijdens die weken hangt er een geweldige feestsfeer waar party die-hards uit heel Australie op afkomen.

St Patrick's Day

Ook als het gaat om een feest dat zijn oorsprong eigenlijk heeft in een ander land, zijn de Australiers niet te beroerd om de bloemetjes buiten te zetten. Op 17 maart wordt er dan ook stilgestaan (of juist niet) bij de Ierse feestdag St Patrick's Day. Een moment om stil te staan bij de Ierse cultuur, de vestiging van de Ieren in Australie en het leven van de Ierse beschermheilige St. Patrick. De Ieren waren een van de eersten die zich vestigden in Australie, aan het einde van de 18e eeuw. Vandaag de dag wordt geschat dat zo'n 30 procent van de Australiers Ierse voorouders heeft.

In de praktijk betekent St Patrick's Day dat Australie groen kleurt. Bedrijven en organisaties hebben speciale St Patrick's Day ontbijtjes en lunches en (Ierse) pubs hebben 's avonds grote feesten met Ierse muziek en groene drankjes.

St Patrick's Day is geen nationale feestdag, maar het is wel een populair evenement. In steden als Sydney en Brisbane vind je zelfs St Patrick's Day parades, met mensen in traditionale Ierse of groene kleding, of verkleed als de bekende Ierse kabouter met een pot vol goud. Ierse verenigingen organiseren ook evenementen die mensen de kans geven meer te leren over de geschiedenis van de Ieren in Australie.

Womadelaide

Elk oneven jaar vindt eind februari of begin maart het openlucht Womadelaide muziekfestival plaats. Onder de bomen van het Botanic Park en de sterrenhemel zijn er zes podia, twee workshopplekken en verschillende multiculturele eettentjes. Artiesten van over de hele wereld treden niet alleen op, maar je kunt ook met hen praten over muziek en zelfs lessen volgen. Zo heb je de unieke kans om in korte tijd een kijkje in de keuken te krijgen van Braziliaanse tot Aboriginal en van Franse tot Japanse muziek! Dit laid back festival duurt een weekend maar je kunt ook een dagje komen luisteren en genieten van de spectaculaire optredens.

Kerst en Oud en Nieuw in Sydney

Het lijkt bizar: midden in de zomer kerst vieren op het strand in de brandende zon! Steeds meer vakantiegangers wagen zich aan dit bijzondere avontuur. Zij vertrekken naar Australië om daar op het strand, bijvoorbeeld het populaire Bondi Beach, de kerstdagen door te brengen. Geen sneeuw, kou of glühwein. Wel zon, barbecues, verse vis en koud bier!

Ondanks de tegenstelling wordt ook in Australië meegedaan aan de typisch Europese tradities. De kerstman draagt zijn warme Noordpoolpak en op kerstkaarten staan de typische motieven met sneeuw, dennenbomen en hulst. In kerstliederen wordt gezongen over 'witte kerst', hoe vreemd dit ook klinkt! Hulst en maretakken zijn in dit jaargetijde echter moeilijk verkrijgbaar en ook de kerstboom is geen typische den. Aussie's versieren hun huis met de 'christmas bush', een inheemse plant met rode bladeren.

Sport neemt in het leven van elke Australiër een belangrijke plaats in. Ook tijdens de kerstdagen worden daarom allerlei grote sportevenementen gehouden. Op tweede kerstdag, Boxing Day, draait in Melbourne alles om cricket. In Sydney vindt op dat moment de Rolex Sydney Hobart Yacht Race plaats. Dit is een grote belangrijke zeilwedstrijd.

New Years Eve

Naast de kerstdagen wordt er ook op oudejaarsavond en nieuwsjaarsdag flink uitgepakt in Australië. Op 31 december is Sydney the place to be! Wie kent het beroemde vuurwerk vanaf de Harbour Bridge niet? Terwijl wij hier ons nog aan het voorbereiden zijn met de oliebollen, appelflappen en een feestelijke outfit, ontsteken de Australiërs om 14:00 (onze tijd) wellicht het mooiste vuurwerk ter wereld af. Het is in Australië overigens wegens veiligheidsredenen verboden om zelf vuurwerk af te steken. Daar krijg je gelukkig wel deze show boven de Harbour Bridge van de gemeente Sydney en sponsors voor terug.

Het aftellen...

Het aftellen begint in Sydney al om één uur 's middags met het afgaan van het kanon op Fort Denison. Vanaf dan worden er allerlei luchtshows gehouden en vindt een rookceremonie plaats. Om 21:00 is het tijd voor de Family Fireworks speciaal voor de kinderen. Direct daarna begint de Harbour of Light Parade. Zo'n vijftig prachtig verlichte en versierde schepen varen een traject van vijftien km door de haven. Inmiddels hebben zich meer dan een miljoen mensen verzameld in de haven.

Vuurwerk!

Middernacht nadert en de spanning loopt op. Dan barst om twaalf uur het mooiste vuurwerk ter wereld los! Het vuurwerk wordt afgestoken vanuit de haven, vanaf gebouwen en natuurlijk vanaf de beroemde Sydney Harbour Bridge. Op de achtergrond van het spectaculaire vuurwerk speelt een soundtrack en kleurt een grote lichtshow de lucht. Ben je er niet zelf bij dan wel via de televisie en het internet want de beelden van het Oud en Nieuw-spektakel in Sydney gaan de hele wereld over.

De beste spots

Natuurlijk wil je het vuurwerk vanaf een goede spot bekijken. Het hele stuk van de Gladesville Bridge tot aan de Harbour Heads geeft een geweldig uitzicht. Een paar andere mooie plekken zijn Mrs Macquaries Point, Bradley's Head, Simmons Point en het Sydney Opera House.

Voor een goed plekje moet je in ieder geval vroeg in de middag op je stek zitten, want als de uitkijkpunten vol zijn worden ze afgesloten. Helemaal fantastisch is het om met je boot het water op te gaan. Let dan wel goed op de veiligheidsvoorschriften van de marine. Helaas (?) is het meenemen van je eigen alcohol rond Oud en Nieuw lang niet overal toegstaan in Sydney...

Na het vuurwerk worden overal in Sydney feesten gehouden en kan je nog tot in de late uurtjes doorgaan!

Kijk voor meer informatie over de uitkijkpunten en alle faciliteiten ter plekke op de New Year's Eve site.

Thuisblijvers hoeven trouwens ook niets te missen van de avond. Op het Australische Network Ten worden de hele dag beelden uitgezonden. Via de radio blijf je ook up-to-date met 104.1 FM. Zo kan iedereen getuige zijn van het grootste nieuwjaarsevenement van de wereld.

Andere evenementen rond de feestdagen in Australië

Carol's in the Domain, Sydney

The Domain in de Royal Botanical Gardens verandert elk jaar in een zee van kaarslicht. Er zijn optredens van grote Australische entertainers en koren. Met je picknickdeken op het gras ervaar je zo een magische avond in kerstsfeer. Kijk voor meer informatie op de site van Carol's in the Domain.

Woodford Folk Festival, Queensland

Tussen kerst en oud en nieuw presenteren zich op het Woodford Folk Festival meer dan 2000 kunstenaars en 400 voorstellingen. Er worden concerten, dansvoorstellingen en comedyshows geboden. Ook is het mogelijk om workshops te volgen. Kijk voor meer informatie op Woodford Folk Festival.

City of Perth Festival of Christmas, Western Australia

In Perth kunnen meerdere dagen in november en december kerstconcerten bezocht worden. Er kan meegereden worden in de Santa Train en de kerstkribbe kan bezocht worden. Het festival begint met de officiële ontsteking van de kerstverlichting begin november. Lees meer op City of Perth.

Lights of Lobethal, South Australia

In Lobethal, in de Adelaide Hills, zijn rond kersttijd meer dan 700 huizen en bedrijven feestelijk verlicht. Er is hier sprake van een jarenlange traditie die Lobethal bekend en geliefd heeft gemaakt. Bovendien is er een kerstspel, zijn er kleine lokale kerstmarkten en vindt er een bonte kerstoptocht plaats. Kijk voor meer informatie op Lights of Lobethal.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors