Australische literatuur

Australische literatuur

door Getaway Travel

De vroegste Australische literatuur, onder andere novellen van Henry Lawson uit 1890, zijn nog altijd erg populair. Deze spelen zich grotendeels in de bush af en getuigen van uithoudingsvermogen en humor. Ze gaan vaak over de liefde en de dood.

Daar komt nog een Australisch element bij: de Europese beschaving die verplaatst wordt naar het zuidelijke halfrond. Het moeten wennen in een totaal vreemde omgeving, tussen een Inheemse bevolking die in het begin weinig begrepen werd en zelfs daarna nog slechts geleidelijk.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

In 1973 won de romanschrijver Patrick White met zijn grimmige, bijtend grappige en tegelijkertijd verheven proza de Nobelprijs voor Literatuur. Dé romanschrijver van het moment is Tim Winton. Winton heeft een typisch Australisch imago van een onstuimige jongen, dol op surfen en eenvoudige genoegens. Zijn werk bruist echter van verbale frisheid, de structuur en de greep van zijn boeken zijn ambitieus en zijn personages zijn levensecht en multidimensionaal.

Een groot deel van de beste hedendaagse literatuur in Australië is non-fictieproza. De belangrijkste werken van Helen Garner zijn haar stedelijke realistische fictie en haar analytische reportages. Garner vertegenwoordigt een subtiel, sympathiek feminisme, en haar werk wordt tegelijkertijd nuchter en menselijk, helder, opmerkzaam bevonden.

Een andere tijdgenoot is Robert Dessaix. Net als Garner trekt hij een breed publiek aan met zijn grillige, intelligente en plagerige essays en autobiografieën. Ook treedt hij met zijn gay gevoeligheid buiten een nichemarkt en verovert een breed publiek met een mengeling van charme, harde logica en humor.

Andere noemenswaardige schrijvers van na 1970 zijn Peter Carey, Kate Grenville, David Malouf, en Janette Turner Hospital.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors